Zakonska regulativa

Osuđenici će moći izdržavati kazne zatvora u drugom entitetu

Vijesti / Flash | 07. 08. 2016. u 12:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ministarstvu pravde Republike Srpske (RS) očekuju da i u Federaciji BiH budu usvojene izmjene i dopune Zakona o izvršenju kaznenih sankcija kako bi se stekle pravne pretpostavke da pojedini osuđenici koji izdržavaju kazne zatvora u kazneno-popravnim ustanovama u Federaciji BiH, preostali dio kazne mogu izdržavati u kazneno popravnim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i obratno.

''Očekujemo da će se ovo pitanje riješiti u najkraćem roku'', naveli su u Ministarstvu pravde RS-a za Fenu uz podsjećanje da su takvo uvjeravanje već ranije dobili od kolega u Ministarstvu pravde FBiH.

Ministarstvo pravde RS-a je, nakon majskog nemilog događaja u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, reagiralo odmah, te su izmijenili Zakon o izvršenju kaznenih sankcija RS-a.

''Osnovni razlog za donošenje ovog zakona po hitnim postupku sadržan je u činjenici da su se u više slučajeva, osuđenici srpske nacionalnosti, koji izdržavaju kaznu zatvora u kazneno-popravnim ustanovama FBiH, a posebno u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici, obraćali molbama Ministarstvu pravde RS-a u namjeri da se izvrši njihov premještaj na dalje izdržavanje kazne zatvora u neku od kazneno-popravnih ustanova RS-u'', navode u Ministarstvu pravde RS-a.

Također, dodaju da postoje zanimanaj pojedinih osuđenih osoba pripadnika bošnjačke nacionalnosti na izdržavanju kazne zatvora u kazneno-popravnim ustanovama u RS-u za premještaj u neku od kazneno-popravnih ustanova Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close