Sramotno

Oštećeno sklonište pod Vršinama na Prenju

''Pozivamo osobe koje su ovo napravile da se jave, obrazlože ovaj čin i pomognu u sanaciji štete'', poručeno je iz HPD Prenj 1933. Mostar.
Vijesti / Flash | 29. 03. 2021. u 18:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planinarsko sklonište pod Vršinama oštećeno je prilikom provale u krovište od strane nepoznatih osoba, navedeno je u Facebook grupi HPD Prenj 1933. Mostar.

Sa strane ulaza u sklonište u zimskom periodu napada dosta snijega i potrebno ga je otkopati koristeći lopatu koja je stalno dostupna na vrhu krovišta, a ako je snijeg tvrđi i viši potrebno je i malo više truda kako bi se moglo ući.

''Svjesni smo mogućnosti da se radi o potrebi hitnog ulaska zbog nevremena i straha od pothlađivanja, a u tom slučaju u najmanju ruku je trebalo obavjestiti mostarska pl. društva i oštećeni materijal skupiti i ostaviti u skloništu, a ne razbacan uokolo.

Pozivamo osobe koje su ovo napravile da se jave, obrazlože ovaj čin i pomognu u sanaciji štete.

Ukoliko se radi o objesti, ispred HPD Prenj 1933 oštro osuđujemo čin vandalizma i omalovažavanja nečijeg truda. Oštećenjem skloništa u krajnjem slučaju ugrožava se i sigurnost planinara koji na njega računaju u ekstremnim zimskim uvjetima.

Foto: Facebook / Oštećeno sklonište pod Vršinama na Prenju

Sklonište pod Vršinama je uređeno i postavljeno sada već davne 1989. godine od strane mostarskih planinara. Tada je mostarska milicija donirala planinarima dotrajalu kamionsku kabinu za prijevoz zatvorenika, a planinari su je potom preuredili i uz pomoć vojnog helikoptera spustili na ovaj prelijepi dio Prenja. Uz sklonište se nalazi i stalno vrelo što još više oplemenjuje ovu lokaciju.

Sklonište je preživjelo ratna vremena, a potom 2011. godine nadograđeno je krovište i predsoblje sa drvarnicom kako bi se zaštitilo i osigurao kvalitetniji boravak. Već niz godina pred zimu naše društvo pripremi drva za ogrijev i obavi manje popravke kako bi sklonište bilo funkcionalno u hladnim zimskim danima na Prenju.

Rastuži nas ovakav čin u vrijeme gradnje novih domova i skloništa nakon mračnog perioda rata i poraća kada je većina stradala. Desetljeća su trebala proći da se ponovo naprave i zajednica sazrije u vrednovanju ovog bogatstva'', naveli su iz HPD Prenj 1933.

Kopirati
Drag cursor here to close