Građenje kapaciteta

Osobe s invaliditetom trpe seksualno i rodno zasnovano nasilje

Cilj je jačanje osoba s invaliditetom, da nasilje prepoznaju i o njemu otvoreno govore.
Vijesti / Flash | 12. 03. 2021. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osobe s invaliditetom trpe nasilje'', rekla je za medije Jasna Rebac predsjednica Udruženja Mladih Ružičnjak – Los Rosales, uoči početka okruglog stola na temu "Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja".

Cilj Okruglog stola bio je upoznati nadležne institucije i relevantne organizacije s projektom i ciljevima projekta te iste motivirati na aktivnije sudjelovanje u rješavanju problema seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Današnja aktivnost odnosi se na realizaciju projekta kojeg u Bosni i Hercegovini implementiraju udruženje slijepih KS i Udruženje osoba s invaliditetom Informativni centar Lotos iz Tuzle.

Foto: Bljesak.info / Okrugli stol: "Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje

''Invaliditet i seksualno rodno zasnovano nasilje je problem koji nije istražen kad je u pitanju invaliditet, odnosno takvo nasilje s posebnim naglaskom na djevojčice, djevojke i žene s invaliditetom. Da ne bi bilo nesporazuma ne pravi se razlika između nasilja po spolu, jer i nad muškim spolom osoba s invaliditetom pojavljuje se nasilje, ali je daleko izražajnije i manje primjetno, kad se to radi nad djevojčicama, djevojkama i ženama s invaliditetom'', kazala je Rebac.

Već možemo zaključiti da nasilje nad osobama s invaliditetom nije problem samo jednog dijela BiH niti je problem cijele Bosne i Hercegovine ili regije, problem bi mogli šire promatrati.

''Svi moramo biti uključeni i partneri s ciljem pozivanja drugih nevladinih organizacija u HNŽ-u koji isti problem promatraju i želimo korak po korak sudjelovati u rješavanju. Značajno nam je i važno da se svi uključimo, jer jedino se tako problem može rješavati'', kazala je Rebac dodajući da je završeno istraživanje koje je urađeno pokazalo da nasilja ima jako puno te da se teško otkriva, a najveći problem da osobe koje trpe nasilje o njemu ne govore.

Foto: Bljesak.info / Okrugli stol: "Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje

''Cilj nam je jačanje osoba s invaliditetom, da nasilje prepoznaju i o njemu otvoreno govore. Mi zakone imamo, ali brojni zakoni postoje samo formalno i u praksi se ne primjenjuju i osobe s invaliditetom trpe nasilje'', zaključila je Rebac.

Fikret Zuko iz Udruženja slijepih KS kaže kako su ušli u ozbiljan projekt s velikim rizikom, kako će to ići, jer je u pitanju seksualno rodno zasnovano i drugo nasilje.

''Generalno je nasilje kod nas problem, a pogotovo je problem prema osobama s invaliditetom, jer su najčešće oni koji vrše neki oblik nasilja oni od kojih ovise osobe s invaliditetom. Onda se ne mogu na adekvatan način izboriti i ne prepoznaju nasilje kako bi to trebali'', kazao je Zuko dodajući da im je cilj ojačati pojedince, osobe s invaliditetom, da prepoznaju vrste nasilja, i organizacije da ga pravilno kanaliziraju i da senzibiliziramo javnost i donositelje odluka da uvrste poglavlje o tome kako se boriti protiv nasilja prema osobama s invaliditetom, te kako to na adekvatan način sankcionirati ako se desi'', poručio je Zuko uoči okruglog stola.

Kopirati
Drag cursor here to close