Pristup tajnim podacima

Osmici zbog sudskog procesa nije produljena sigurnosna dozvola

Riječ je o dozvoli koja mu je istekla 18. veljače i imala je rok trajanja od pet godina. Pitanje je kako će sada rukovoditi OSA-om
Vijesti / Flash | 23. 02. 2021. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću Osmici nije produžena sigurnosna dozvola za pristup tajnim podacima, koja mu je istekla 18. veljače, potvrđeno je danas za "Avaz".

Informacija da Mehmedagiću sigurnosna dozvola nije produžena, službeno je potvrđena za "Avaz" iz Ministarstva sigurnosti BiH koje je i nadležno za izdavanje sigurnosne dozvole.

Riječ je o dozvoli koja izdana direktoru OSA-e prije pet godina i da bi mu bila izdana nova, morao je podnijeti zahtjev za produženje sigurnosne dozvole.

Sudski proces u Sudu BiH

''Dozvola za pristup tajnim podacima direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Mehmedagiću Osmanu od strane Ministarstva sigurnosti BiH nije produžena'', stoji u odgovoru iz ove državne institucije.

S obzirom na sudski proces u Sudu BiH, gdje mu se sudilo po optužnici Tužiteljstvu BiH za zloupotrebu službenog položaja, teško je bilo i očekivati da će čelni ljudi Ministarstva sigurnosti postupiti prema zahtjevu za produženjem. Da je eventualno produžena, svi bi sudjelovali u nezakonitim radnjama i očitim zloupotrebama položaja.

Pogotovo što je Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH jasan. Prema članu 59. Zakona, u kojem se govori o sigurnosnim smetnjama koje se odnose na izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, jedna od smetnji je “vođenje postupka zbog kaznenog djela za koje se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca”.

Osim toga, Tužiteljstvo BiH je protiv Mehmedagića podnijelo prošli tjedan novu optužnicu, u aferi "Sigurnosne provjere", a šef tajne službe nikada, iako je morao, nije tražio od Tužiteljstva informaciju vodi li se protiv njega ikakva kaznena istraga.

Podsjećamo, još u studenom prošle godine pokrenuta je procedura za oduzimanje prava na pristup tajnim podacima Mehmedagiću.

Takvu proceduru pokrenuo je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i šef Izvještajno-obavještajnog tijela, koje nadzire rad OSA-e. On je obavijestio Ministarstvo sigurnosti da je potrebno pokrenuti proceduru dodatne sigurnosne provjere za generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, a zbog “nastale sumnje u sigurnosnu smetnju”. Ova procedura nikada nije okončana.

Šta piše u članu 61. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH

Međutim, Zakon je jasan.

Član 61. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH kaže da “kada osobi koja ima pravo pristupa tajnim podacima bude oduzeta dozvola, ona se proglašava prekobrojnom kada odluka postane konačna”.

Isti član dalje kaže da se “prekobrojna osoba raspoređuje na upražnjena radna mjesta u istoj ili drugoj instituciji, a u slučaju nemogućnosti raspoređivanja, zbog nepostojanja sličnih radnih mjesta, toj osobi prestaje radni odnos uz otpremninu utvrđenu zakonom”.

Mehmedagić ima pravo žalbe Komisiji za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola u koju je postavio svoje ljude, a pod istragom su u aferi „Sigurnosne provjere“.

Radi se i optuženom Murizu Druškiću ali i članu komisije, Ismailu Sariću, kojeg su mimo službenog prijedloga postavili da obnaša ovu funkciju.

Kopirati
Drag cursor here to close