O svemu...

Osmanović: Pelješki most je nepravda za BiH

''Sada je Hrvatska nekorektna jer su naveli da su imali komunikaciju s institucijama BiH, a nitko nije konzultiran ni u pogledu visine, nigdje nema nijedan službeni dokument''
Vijesti / Flash | 28. 07. 2021. u 18:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA je gostujući u emisiji N1 govorio je o raznim aktualnim temama. Između ostalog o Pelješkom mostu,  prijetnjama stranaka iz RS nakon što je Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, a koje su i ostvarene te kako gleda na ove poteze, poput bojkota rada u institucijama BiH te otkazivanje sjednica državnog Parlamenta.

Osmanović je istakao da je napravljena velika nepravda Bosni i Hercegovini spajanjem Pelješkog mosta.

''BiH je pomorska država i ima pravo na slobodan pristup otvorenom moru što znači da se na tom prostoru ne smije ništa graditi. To je po UN Konvenciji, međutim, kada je ona donesena nitko nije mogao pretpostaviti da će u institucijama svoje države moći raditi lideri protiv nje. Sada je Hrvatska nekorektna jer su naveli da su imali komunikaciju s institucijama BiH, a nitko nije konzultiran ni u pogledu visine, nigdje nema nijedan službeni dokument i ovdje Europska unija snosi odgovornost jer je Hrvatska iskoristila članstvo i Europsku komisiju. Samo se treba raditi da BiH ima slobodan pristup otvorenom moru što znači da brod iz naše države može ući bez ikakve kontrole'', poručio je Osmanović.

Osmanović je odmah na početku razgovora komentarisao izjavu Milorada Dodika da će MUP RS spriječiti hapšenje građana iz ovog entiteta zbog nametnutog zakona te da će svako od njih biti zaštićen.

''To je direktan poziv na sukob dvije policijske agencije SIPA i MUP-a RS. Ovo što je Dodik rekao su krupne i opasne izjave i potvrda da bi se on mogao naći kao predmet u Tužiteljstvu BiH'', naveo je Osmanović.

''Pravosudne ustanove trebaju provoditi zakon''

Govoreći o Zakonu o zabrani negiranja genocida, rekao je da je BiH pravna država i da bi Inzkovu odluka, koja je danas stupila na snagu, sve pravosudne ustanove trebale provoditi i poštovati.

''Ukoliko budemo na visini zadatka imali pravosudne i druge institucije ne vjerujem da bi moglo doći do eskalacija jer vjerujem i da u RS imaju lideri koji to neće dozvoliti. Moram biti iskren nije me iznenadilo ni ponašanje opozicije RS, samo što Dodik ima i previše hrabrosti za razliku od ostalih političara. Mislim da lideri SDS-a i PDP-a nisu na visini zadatka. Mogli su rekli da najveća zasluga pripada Dodiku zbog Inzkove intervencije (provođenje referenduma, početak osporavanja genocida u Srebrenici i sl.). Ovdje je Inzko morao reagirati jer je Dodik prešao sve granice i mjere i oporba ga je trebala ostaviti samog, ali prihvatili su ga slijediti. Vidjet ćemo kako će se ponašati i Borenović, Dodik i ostali'', smatra Osmanović.

Osmanović je istakao da je ogroman utjecaj Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije na sve političare u RS.

''Vidjet ćemo nakon sastanka koji će biti održan, ali vidjeli ste da Dodik u posjeti Srbiji uvijek ima opasne retorike i govori o otcjepljenju RS, ali ja mislim da bi Vučić mogao spustiti loptu na zemlju jer njemu očigledno nije u interesu da se na ovaj način odvijaju stvari u BiH'', mišljenja je.

Neodržavanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Osmanović je kazao da su zastupnici jučer mogli imati kvorum i bez kolega iz RS, kako kaže, dnevni red je bio usvojen i moglo se raspravljati o svim materijalima, ali da to nisu željeli uraditi.

''Nismo htjeli komplicirati situaciju, ali ono što je neminovno je da se mora nastaviti s radom. Zastupnički dom može raditi, zategnuto, ali da, međutim, mi to ne želimo već ćemo dati vremena kolegama iz RS da shvate da on nije usmjeren samo prema jednom narodu i takav zakon postoji i u Srbiji'', dodao je.

Smjena Gordane Tadić

Osmanović je prokomentirao i nepravomoćnu smjenu Gordane Tadić s funkcije glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

''Glavna tužiteljica dosad je pokazala da nije kompetentna da bude na toj funkciji i to je izvještaj o radu ove institucije pokazalo. Bilo je predmeta da budu vrlo brzo istraženi, a neki čekaju i po nekoliko godina to pokazuje da je bila pristrasna i svjesna je da su je dobro podržali lideri SNSD-a i HDZ-a. To govorim jer je na čelu tada VSTV-a bio Milan Tegeltija koji je danas savjetnik Miloradu Dodiku koji ga je i doveo. Neprihvatljivo je da nema podignute optužnice za poljsku bolnicu u RS, a podignuta je za aferu 'Respiratori', Trebaju se svi tretirati jednako. Fale nam nepristrasnost, jednakost i profesionalnost'', tvrdi Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close