Do 1. srpnja

Osmanović: Jukić potvrdio da će biti ispoštovan rok za objavu rezultata popisa

Vijesti / Flash | 14. 06. 2016. u 14:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, u svojoj informaciji, potvrdio da je jedinstven program metodologije obrade podataka za obradu popisa stanovništva u BiH donio isključivo u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i u skladu sa preporukama IMO tima.

''Ono što je jako bitno, potvrdio je da će biti ispoštovan rok 1. srpanj za objavu rezultata popisa stanovništva'', kazao je ministar Osmanović nakon sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je razmatrana Informacija o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Po Osmanovićevom mišljenju, uopće nije trebalo sazivati posebnu ili izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, niti je trebalo da Vijeće ministara BiH raspravlja o ovom problemu.

On smatra da je to pokušaj ''određenog pritiska na Agenciju za statistiku BiH i na direktora Agencije“.

''Ono što je kvaliteta svega ovoga je to da je Agencija za statistiku BiH, bez bilo kakvih političkih pritisaka, donijela ono što je u njenoj zakonom propisanoj proceduri, a to je jedinstven program metodologije obrade popisa stanovništva u BiH'', kazao je ministar Osmanović.

Dodao je da je direktor Agencije za statistiku BiH danas informirao Vijeće ministara BiH da u Agenciji rade i vikendima i da će biti u mogućnosti da objave rezultate popisa stanovništva.

''Da smo se upustili u prolongiranje i da smo se upustili u daljnje rasprave ne bismo bili ni blizu u mogućnosti da 1. srpnja objavimo rezultate popisa stanovništva'', smatra Osmanović.

Po njegovim riječima, ono što su svi konstatirali je da ''Vijeće ministara BiH nema zakonsku mogućnost da naredi direktoru da povuče jedinstven program metodologije obrade podataka''.

Osmanović kaže da je Vijeće ministara zaključilo da se informacija koju je Agencija za statistiku BiH podnijela Vijeću ministara BiH proslijedi Zastupničkom domu PSBiH.

Na novinarsko pitanje je li na sjednici Vijeća ministara BiH traženo od Velimira Jukića da se povuče ta odluka, Osmanović je odgovorio da je bilo sugestija, ali ističući kako se to ne može u skladu sa zakonom uraditi.

Kopirati
Drag cursor here to close