Stolac

Oskrnavljena spomen ploča na bivšem logoru Koštana bolnica

Dio ploče je obojen bijelom farbom, kako bi se smanjila vidljivost teksta na ploči.
Vijesti / Flash | 03. 12. 2017. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomen ploča na bivšem logoru “Koštana bolnica” u Stocu jutros je oskvrnavljenja, potvrđeno je za agenciju Patria iz Udruženja logoraša u BiH.

Dio ploče je obojen bijelom farbom, kako bi se smanjila vidljivost teksta na ploči.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković taj vandalizam dovodi u vezi s presudom bivšim čelnicima Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, koje je Haški sud osudio na ukupno 111 godina zbog zločina u BiH tijekom rata, piše Patria.

„Umjesto da žrtve dignu glas i etiketiraju svoje zločince, događa se suprotno – žrtve šute a zločinci su glasni, što upućuje na to da se još uvijek nisu odrekli ideologije zbog kojeg su propatili ne samo Bošnjaci, već i drugi narodi u BiH“, rekao je Mešković, dodajući da je ta činjenica porazna.

Bolnica za liječenje koštanih oboljenja pretvorena je 1993. godine u logor, u koji su zatvarani Bošnjaci Stoca i okolnih mjesta. Logor je bio u funkciji od svibnja do listopada 1993. godine, a kroz njega je prošlo između 3.000 i 3.500 Bošnjaka, koji su zlostavljani. Prema podacima Saveza logoraša u BiH u logoru “Koštana bolnica” ubijeno je oko 100 logoraša.

Kopirati
Drag cursor here to close