USAID i UNICEF

Osigurano 1.600 higijenskih paketa za romske zajednice u BiH

''Od pojave COVID-19, američka vlada uputila je više od 900 milijuna američkih dolara pomoći, posebno usmjerenih u borbu protiv pandemije u više od 120 najugroženijih zemalja širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu''
Vijesti / Flash | 11. 05. 2020. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država za BiH (USAID) Nancy J. Eslick i predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan uručile su donaciju - higijenske pakete romskoj zajednici u naselju Malo Čajno u Općini Visoko.

Ova donacija je dio većeg odgovora USAID-a i UNICEF-a pogođenim populacijama, kojom se odgovara na hitne zahtjeve vlada na svim razinama. Sredstva u iznosu 500.000 američkih dolara USAID je plasirao preko UNICEF-a kako bi koordinirali odgovorom, sa fokusom na komunikaciju o rizicima, mentalnu i psihosocijalnu podršku, nabavku setova za higijenu i promociju najznačajnijih promjena ponašanja na razini zajednica.

''Romska djeca i zajednice su među najosjetljivijim s obzirom na socioekonomske okolnosti. Postoje velike razlike između Roma i drugih populacija kad je riječ o pokrivenosti osnovnim socijalnim uslugama, uključujući vakcinaciju. Prema posljednjim dostupnim sveobuhvatnim podacima puna imunizacija romske djece iznosila je samo 4 posto. To je neprihvatljivo. Sada radimo zajedno sa Romima i romskim zajednicama na povećanju imunizacije romske djece. Istovremeno, trebamo im osigurati dodatna sredstva za osobnu zaštitu i poboljšati higijenu kako bi se smanjio daljnji rizik od infekcije, a samim tim i nejednakosti koje postoje'' - rekla je predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan.

Događaju su prisustvovali predstavnici Općine Visoko i članovi romske zajednice iz naselja Malo Čajno.

''Romi prožljavaju siromaštvo i socijalnu isključenost teže od gotovo svih drugih marginaliziranih grupa. Međutim, za Rome su siromaštvo i socijalna isključenost dodatno složeni i intenzivirani dubokim predrasudama i diskriminacijom. Od pojave COVID-19, američka vlada uputila je više od 900 milijuna američkih dolara pomoći, posebno usmjerenih u borbu protiv pandemije u više od 120 najugroženijih zemalja širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Ipak, USAID ne pruža samo novčana sredstva. Osiguravamo tehničku pomoć, obuku, izgradnju kapaciteta, jačanje zdravstvenog sustava i lijekove koji spašavaju život. Pratimo situaciju u BiH i planiramo po potrebi dodatnu pomoć'' - izjavila je direktorica USAID-a u Bosni i Hercegovini Nancy J. Eslick.

Predstavnik NVO "Romalen" Kakanj Mujo Fafulić primio je donaciju i objasnio situaciju u romskim zajednicama.

''Pomoć USAID-a i UNICEF-a veoma je bitna za ovu zajednicu, koja je pomalo i zaboravljena i zapostavljena jer nije negdje u centru grada, tako da im je ovo dobro došlo. Zbog pandemije koronavirusa ograničeni su da bi išli bilo gdje i zaradili neki novac za svoju obitelj, te im osigurali hranu i higijenske potrepštine. Hrana je ono bez čega se ne može živjeti, pa oni i ono malo novca što imaju troše na to, a za higijenu koliko ostane. USAID i UNICEF danas su podijeli pakete za 75 obitelji iz zajednice Mala čajna iz Visokog, a u paketima su sapuni, šamponi, sredstva za dezinfekciju, deterdženti za suđe i slično. Siguran sam da im to mnogo znači u ovo vrijeme kada je održavanje higijene možda i bitnije nego inače'' - kazao je Fafulić.

Ista donacija danas je uručena romskoj zajednici na Gorici u Sarajevu. U narednih nekoliko tjedana oko 1.600 romskih obitelji širom BiH će dobiti ove higijenske pakete, saopćeno je iz UNICEF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close