Moore i Čović

OSCE zbog nereda otvara privremeni ured u Stocu

Vijesti / Flash | 10. 10. 2016. u 14:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nužno je osigurati nesmetan dovršetak izbornog procesa u Stocu, kao i u svim drugim lokalnim sredinama'', rečeno je tijekom današnjeg susreta člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i šefa misije OSCE-a u BiH Jonathana Moorea, javlja Agencija Anadolija.

Stoga je, ocijenjeno je, u ovom trenutku veoma važno da institucije potvrde svoju ulogu i funkcionalnost u svjetlu nastalih izazova, a time i svoj autoritet, kako se ne bi dopustilo da cijela BiH bude zarobljena lokalnim temama usprkos njihovom velikom značaju.

Čović i veleposlanik Moore razgovarali su o nedavno održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini i nasilno prekinutom izbornom procesu u Stocu.

Sugovornici su se složili da su, ukupno gledajući, izbori od 2. listopada provedeni u skladu sa zakonom i demokratskim standardima, uz izuzetak Stoca gdje je izvršen nezapamćen fizički nasrtaj na javne službenike i članove lokalnog izbornog povjerenstva.

Čović je naglasio da se radi o događaju bez presedana i ispod svake demokratske razine, posebno stoga što akteri događaja još nisu odgovarajuće procesuirani od nadležnih institucija, kako u kontekstu nastavka izbornog procesa, tako i u smislu odgovarajuće kvalifikacije i kaznenog procesuiranja zbog nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Čović je upozorio da bi, ukoliko izostane odgovarajuća reakcija nadležnih organa, uključujući pravosuđe, taj incident samo legitimirao nasilje kao sredstvo postizanja društvenih i političkih ciljeva, što bi bio poticaj i ohrabrenje svima onima koji u sili i bezakonju vide svoju priliku.

U tom smislu sugovornici su se složili u osudi nasilja kao neprihvatljivog obrasca ponašanja koji proizvodi krajnje retrogradne efekte i prijeti da nepovratno unazadi međunacionalne odnose u multietničkim sredinama kao što je Stolac. Nadalje, suglasni su i u ocjeni kako je potrebno učiniti sve da se ništa slično više ne ponovi.

Veleposlanik Moore je informirao Čovića o namjeri da otvori privremeni ured OSCE-a u Stocu, te izvijestio da su u tom pravcu već poduzete odgovarajuće aktivnosti. Pri tome je naglasio da je organizacija, provođenje izbora i nadležnost nad cjelokupnim izbornim procesom pri institucijama Bosne i Hercegovine, a ne na međunarodnim institucijama, što je stvar prošlosti. Stoga će privremeni ured biti isključivo u službi jačanja promatračkog kapaciteta OSCE-a u Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close