Niska stopa osuđujući presuda za ratne zločine

OSCE upozorava na zabrinjavajući loš rad Tužiteljstva BiH

”Odnedavno se može uočiti usporavanje dinamike rješavanja predmeta ratnih zločina“, izjavio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH.
Vijesti / Flash | 17. 06. 2019. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, uz podršku Europske unije, danas je u Sarajevu predstavila tematski izvještaj ”Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine“, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvještaj sadrži analizu rezultata koje je ostvarilo Tužiteljstvom BiH u radu na predmetima ratnih zločina, te identificira preostale izazove koji stoje na putu  efikasnog procesuiranja tih predmeta. Izvještaj sadrži i niz preporuka koje će, ukoliko budu provedene, dovesti do efikasnog prevladavanja tih izazova.

Na osnovu analize konkretnih predmeta, koja ukazuje na pad kvaliteta istraga i procesuiranja predmeta ratnih zločina, u izvještaju se izdvajaju tri područja u kojima su uočene slabosti kada je riječ o provođenju istraga i procesuiranju predmeta ratnih zločina u Tužiteljstvom BiH.

”Odnedavno se može uočiti usporavanje dinamike rješavanja predmeta ratnih zločina“, izjavio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

Dodao je kako se u izvještaju ističe da u fokusu nisu bili samo najsloženiji predmeti, koji su se, u skladu sa Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina iz 2008. godine, trebali prioritetno rješavati.

”Kao što je navedeno i u Analitičkom izvještaju Europskog povjerenstva u prilogu Mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, tako se i u izvještaju OSCE-a ističe zabrinjavajuće niska stopa osuđujućih presuda na nivou BiH, u usporedbi sa entitetima”, pojasnio je on.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton pozvao je nadležne organe da bez odlaganja realiziraju preporuke sadržane u izvještaju, u cilju unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina.

”Pozivam sve nadležne institucije, prije svega Visoko sudsko i tužiiteljsko vijeće BiH, Tužiteljstvom BiH i Sud BiH da pažljivo razmotre ovaj izvještaj, kao i posljedice koje aktuelna praksa u procesuiranju predmeta ratnih zločina ima po žrtve zločina, ali i po nasljeđe koje će ostati iza pravosuđa BiH“, izjavio je Berton.

Analiza i preporuke sadržane u ovom izvještaju o procesuiranju predmeta ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH zasnovani su na zapažanjima proisteklim iz Programa praćenja sudskih postupaka i Projekta praćenja rada na predmetima ratnih zločina, koji se financira sredstvima Europske unije, navodi se u priopćenju Misije OSCE-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close