Izvještaj

OSCE: Pala kvaliteta istraga i procesuiranja predmeta ratnih zločina

OSCE objavio izvještaj o upravljanju predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine
Vijesti / Flash | 17. 06. 2019. u 14:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, uz podršku Europske unije, danas je u Sarajevu predstavila tematski izvještaj „Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine“.

Izvještaj sadrži analizu rezultata koje je ostvarilo Tužiteljstvo BiH u radu na predmetima ratnih zločina, te identificira preostale izazove koji stoje na putu efikasnog procesuiranja tih predmeta. Izvještaj također sadrži niz preporuka koje će, ukoliko budu provedene, dovesti do efikasnog premašivanja tih izazova.

Na osnovu analize konkretnih predmeta, koja ukazuje na pad kvaliteta istraga i procesuiranja predmeta ratnih zločina, u izvještaju se izdvajaju tri područja u kojima su uočene slabosti kada je riječ o provođenju istraga i procesuiranju predmeta ratnih zločina u Tužiteljstvu BiH.

''Odnedavno se može uočiti usporavanje dinamike rješavanja predmeta ratnih zločina“, izjavio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH. „U izvještaju se ističe da u fokusu nisu bili samo najsloženiji predmeti, koji su se, u skladu s Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina iz 2008. godine, trebali prioritetno rješavati. Kao što je navedeno i u Analitičkom izvještaju Europske komisije u prilogu Mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, tako se i u izvještaju OSCE-a ističe zabrinjavajuće niska stopa osuđujućih presuda na nivou BiH, u usporedbi s entitetima.“

Šef Misije OSCE-a u BiH, Bruce G. Berton pozvao je nadležne organe da bez odlaganja realiziraju preporuke sadržane u izvještaju, u cilju unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina. „Pozivam sve nadležne institucije, prije svega Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, Tužilaštvo BiH i Sud BiH da pažljivo razmotre ovaj izvještaj, kao i posljedice koje aktualna praksa u procesuiranju predmeta ratnih zločina ima po žrtve zločina, ali i po nasljeđe koje će ostati iza pravosuđa BiH“, izjavio je Berton.

Analiza i preporuke sadržane u ovom izvještaju o procesuiranju predmeta ratnih zločina u postupku pred Tužiteljstvom BiH zasnovani su na zapažanjima proisteklim iz Programa praćenja sudskih postupaka i Projekta praćenja rada na predmetima ratnih zločina, koji se financira sredstvima Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close