Zajednički stožer

OSBiH u 2017. godini planiraju sudjelovati u devet međunarodnih vježbi

Vijesti / Flash | 28. 02. 2017. u 12:16 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oružane snage BiH (OSBiH) u 2017. godini planiraju izvršiti tri vježbe pješadijskih postrojbi te sudjelovati u devet međunarodnih vježbi'', kazao je danas zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za operacije Mirko Tepšić.

On je novinarima, nakon Godišnje konferencije o obuci OSBiH koja je održana danas u Sarajevu, rekao da je glavni plan obuke u 2016. godini obuhvatio 260 različitih obuka većeg ili manjeg obujma te da su postignuti značajni rezultati koji su doprinijeli unapređeniju sposobnosti OSBiH da bismo izvršili svoje zadatke.

Težište je prošle godine, dodao je Tepšić, bilo na izvođenju regionalne vježbe REGEX, obuci i ocjenjivanju novih deklariranih postrojbi te obuka kandidata za časnike, dočasnike i vojnike.

Također je govorio i o suradnji s NATO-om ističući da je to individualni program u kojem je sudjelovalo 180 pripadnika OSBiH te suradnji s američkim partnerima u okviru programu ''Mil to Mil'' u kojoj je sudjelovalo 726 pripadnika OSBiH.

Zaključio je da OSBiH ima razvijenu bilateralnu saradnu s 36 zemalja, a posebno je istaknuo zemlje koje pružaju pomoć u školovanju bh. časnika i dočasnika, a to su Turska, SAD, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Velika Britanija i Grčka.

Zamjenik ministra obrane za politiku i planove BiH Sead Jusić kazao je da je koncept obuke potpuno baziran na dostizanju standarda na koje su se opredijelili u pogledu euro-atlantskih integracija te izvršavanje svih drugih misija koje proizlaze iz misije Oružanih snaga.

Dodao je da je obuka OSBiH uveliko ovisna od pomoći partnerskih zemalja te da 20 zemalja intenzivno, kroz razne oblike bilateralne saradnje, pomažu Oružanim snagama BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close