Dobra i kvalitetna suradnja

Vojska BiH želi učiti od hrvatske vojske

Jerkić je nakon sastanka izjavio novinarima da je jako dobra suradnja Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga Republike Hrvatske na nivou ministarstava i načelnika zajedničkog stožera.
Vijesti / Flash | 14. 11. 2018. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto Fena/Almir Razić / Sastanak Oružanih snaga

Izaslanstva Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Republike Hrvatske danas su u Sarajevu razgovarali o proširenju kapaciteta i plana suradnje za 2019. odnosno 2020. godinu, i ocjenili da imaju kvalitetnu i dobru suradnju.  

Izaslanstva su predvodili zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS Republike Hrvatske general-pukovnik Drago Matanović.

Jerkić je nakon sastanka izjavio novinarima da je jako dobra suradnja Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga Republike Hrvatske na nivou ministarstava i načelnika zajedničkog stožera. Dodao je da s današnjom posjetom se suradnja proširiju i na nivo zamjenika načelnika Glavnog stožera, odnosno zamjenika načelnika Zajedničkog stožera.

Ocijenivši da su imali jako dobar radni sastanak tijekom kojeg su otvorili veliki broj tema, Jerkić je istaknuo nekoliko važnih, prije svega, saradnja vojski za pomoć civilima u slučaju elementarnih nepogoda. Napomenuo je da će danas izaslanstva posjetiti i operativnom središte.

''Razgovarali smo i o nastavku saradnje kroz Američko-jadransku povelju i sudjelovanje u mirovnoj misiji „Odlučna potpora“. Vrlo važna tema koju smo raspravljali je i nastavak korištenja kapaciteta Hrvatskog vojnog učilišta, s naglaskom na mogućnost obuke, edukacije, stvaranja novih pilota, jer je to za nas vrlo važna i osjetljiva tema'', kazao je Jerkić.

Također, danas je razgovarano i o planovima bilateralne vojne suradnje za sljedeću godinu.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OS Republike Hrvatske general-pukovnik Drago Matanović je ocijenio da imaju kvalitetnu i dobru suradnju, te da su na tragu toga danas razgovarali i o proširenju kapaciteta i plana suradnje za 2019. odnosno 2020. godinu.

Napomenuo je suradnju u školovanju, obuci, a posebno je istaknuo potrebu i značaj suradnje i razmjene iskustava u pripremi, prevenciji i saniranju posljedica elementarnih katastrofa.

''Postoje sve pretpostavke da se ta suradnja odvija u onom smjeru u kojem želimo, da ona bude sadržajna, kvalitetna i da pomognemo Oružanim snagama BiH na putu prema NATO-u. Ono što smo mi, kao članica NATO-a prošli, da se određeni prijepori i pitanja s kojima smo se suočavali brže rješavaju na razini partnerske zemlje. Stojimo na raspolaganju da ponudimo svoja iskustva'', kazao je Matanović.

Po njegovim riječima, današnji sastanak je rezultirao proširenom sadržaju saradnje za 2019. i 2020. godinu.      

Kopirati
Drag cursor here to close