Natječaj

Osam kandidata u igri za poziciju glavnog tužitelja BiH

Iz VSTS-a ističu da broj prijavljenih kandidata ne mora biti konačan, s obzirom na to da postoji mogućnost slanja prijava poštom /do datuma zatvaranja natječaja/, te se ove prijave mogu očekivati u narednom periodu.
Vijesti / Flash | 31. 08. 2018. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na javni natječaj Visokog sudskog i tužiteljskog savjeta /VSTS/ BiH, koji se danas završava, za poziciju glavnog tužitelja BiH prijavilo se osam kandidata, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Iz VSTS-a ističu da broj prijavljenih kandidata ne mora biti konačan, s obzirom na to da postoji mogućnost slanja prijava poštom /do datuma zatvaranja natječaja/, te se ove prijave mogu očekivati u narednom periodu. 

Kada je riječ o proceduri, natječaj za rukovodeće pozicije u pravosuđu, pa tako i za glavnog tužitelja BiH, provodit će se po novim procedurama propisanim u Poslovniku VSTS-a, odnosno Poslovniku o izmjenama i dopunama Poslovnika, koji je usvojen na sjednici 11. svibnja i objavljen u "Službenom glasniku BiH". 

U skladu sa novim procedurama, kandidati za poziciju predsjednika suda ili glavnog tužitelja koji su pozvani na razgovor dužni su na razgovoru predati i izložiti svoj program rada članovima Komisije. 

Da bi kandidat bio predložen za imenovanje na poziciju predsjednika suda, odnosno glavnog tužitelja i zamjenika glavnog tužitelja, mora ostvariti minimalan uspjeh u natječajnoj proceduri, i to najmanje 125 bodova za poziciju predsjednika entitetskih vrhovnih sudova, Suda BiH, Apelacijskog suda Brčko distrikta BiH, te glavnog tužitelja i zamjenika glavnog tužitelja entitetskih tužiteljstava i Tužiteljstva BiH. 

Nadležni podsavjet vrši finalno rangiranje kandidata i daje prijedlog Vijeću za postupanje. 

Za pozicije predsjednika suda i glavnog tužitelja nadležni podsavjet predlaže tri kandidata sa liste uspješnih kandidata koji na sjednici Vijeća izlažu program rada koji su ranije dostavili i izložili Komisiji za obavljanje razgovora. 

Podsavjet dostavlja Vijeću obrazložene prijedloge za sva tri kandidata, sa bodovima koje su ostvarili u natječajnoj proceduri i njihovim programom rada, te rang-listu kandidata. 

Vijeće na sjednici većinom glasova imenuje glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, odnosno rukovoditelja u pravosudnoj instituciji. 

Natječaj za ovu poziciju bio je otvoren 16. kolovoz.

Kopirati
Drag cursor here to close