Agencija

OSA ostaje bez rukovodstva

Trojica rukovoditelja OSA na ove funkcije imenovani 19. studenog 2015. godine.
Vijesti / Flash | 19. 11. 2019. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije /OSA/ BiH Osmanu Mehmedagiću, njegovom zamjeniku Trifku Buhi i glavnom inspektoru OSA Damiru Bevandi danas ističe četvorogodišnji mandat i ova agencija ostaje bez rukovodstva, piše "Glas Srpske".

List podsjeća da su ova trojica rukovoditelja OSA na ove funkcije imenovani 19. studenog 2015. godine.

Zakon o OSA kaže da "generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora imenuje i razrješava dužnosti Vijeća ministara, na prijedlog predsjedavajućeg i u konzultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Sigurnosne-obavještajne komisije".

Osim toga, zakon kaže da se "generalni direktor i zamjenik generalnog direktora imenuju na mandat od četiri godine koji se može obnoviti jedanput", a precizno se navodi i u kojim slučajevima se generalni direktor i njegov zamjenik mogu razriješiti dužnosti prije isteka mandata, ali ne i kakva je procedura i kakav je njihov status nakon isteka mandata.

Kako navodi "Glas Srpske", posebnu notu svemu daje činjenica da je direktoru OBA poništena fakultetska diploma koju je stekao na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka, a odluka o proglašavanju diplome ništavnom upućena je u petak, 15. studenog, "Službenom glasniku Republike Srpske" na oglašavanje.

Dugogodišnji radnik službi sigurnosti Neđo Vlaški rekao je da OSA od danas formalnopravno nema rukovodstva.

"Generalnom direktoru i njegovom zamjeniku danas ističe mandat i oni formalnopravno nemaju više pravo da potpisuju nikakva akta. Primjera radi, ako je neki službenik OSA ispunio uvjete za mirovinu, nema tko da potpiše validno i zakonito rješenje o umirovljenju", objašnjava Vlaški.

On je istaknuo da su činjenice takve, ali da ovdje politika ima posljednju riječ i da nije uopće iznenađen što se nitko ne obazire na činjenicu da će OSA od danas praktično biti bez rukovodstva.

"Do sada se nije ulazilo u ovakav pravni vakuum, jer je bivši direktor Almir Džuvo drugi mandat na čelu Agencije dobio u propisanom roku, odnosno prije isteka mandata", naveo je Vlaški.

Kopirati
Drag cursor here to close