Odluka Predsjedništva

Vojska ide na bh. granicu, postavljaju se šatori

Radi se o Odluci bh. Predsjedništva kao vrhovne komande, kojom je predviđeno da se OSBiH angažiraju na postavljanju i održavanju šatorskih punktova za smještaj osoba koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.
Vijesti / Flash | 19. 03. 2020. u 12:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izjavio je danas da će Oružane snage BiH (OSBiH) realizirati sve zadatke u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH o angažiranju OSBiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa (COVID–19).

Radi se o Odluci bh. Predsjedništva kao vrhovne komande, kojom je predviđeno da se OSBiH angažiraju na postavljanju i održavanju šatorskih punktova za smještaj osoba koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.

Komentirajući Fenin upit u vezi s aktivnostima koje će biti poduzete na tom planu, ministar Podžić je kazao da je odmah po donošenju spomenute odluke kontaktirao ministra sigurnosti BiH i predsjedavajućeg Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudina Radončića radi operacionalizacije, odnosno realizacije aktivnosti predviđenih Odlukom Predsjedništva BiH.

U vezi s tim, dogovoreno je da se odmah jutros sastanu direktor Granične policije BiH Zoran Galić i načelnik Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnik Senad Mašović radi procjene stanja i opterećenosti graničnih prijelaza, a kako bi, prema utvrđenim prioritetima, bili angažirani ljudski i materijalni resursi te počelo postavljanje šatora.

Podžić izražava očekivanje da će Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje u toku dana dati naredbu Oružanim snagama BiH u skladu s utvrđenim prioritetima, kako bi njihovi pripadnici pristupili izvršenju planiranih aktivnosti.

Istovremeno, navodi kako je tijekom noći zaprimljeno nekoliko usmenih zahtjeva entitetskih stožera civilne zaštite, te da će sve 'ići' preko Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

Ministar obrane BiH očekuje, također, da će spomenuto koordinaciono tijelo predložiti da se neki od graničnih prijelaza zatvore, a budući da su susjedne zemlje to već učinile.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na 58. izvanrednoj sjednici, održanoj 18. ožujka, donijelo Odluku o angažiranju OSBiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa (COVID – 19) u posebnim objektima (šatorima) za smještaj osoba koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.

Predsjedništvo je ovlastilo ministra obrane BiH da unutar Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih institucija na državnom nivou, entitetskih institucija i institucija Brčko Distrikta BiH, može angažirati i upotrijebiti neborbena materijalna i tehnička sredstva OSBiH sa pripadajućim personalom za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa.

Na osnovu Odluke Predsjedništva BiH o angažiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe

pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprječavanju širenja koronavirusa (COVID-19), te

održanih sastanaka sa predstavnicima Granične policije BiH, definirani su granični prijelazi na kojima

će pripadnici OS BiH vlastitim kapacitetima izvršiti postavljanje šatora, kreveta, dezinfekciju tih

šatora i fizičko osiguranje šatora do daljnjeg.

Kako je definirano, uspostavit će se šatorska naselja s krevetima na osam graničnih prijelaza, prema

sljedećem:

  1. GP Izačić
  2. GP Bijača
  3. GP Brod
  4. GP Gradiška
  5. GP Rača
  6. GP Šepak
  7. GP Vardište
  8. GP Klobuk

U skladu s Odlukom Predsjedništva BiH i naređenjem Ministarstva obrane BiH, Oružane snage BiH

su odmah jutros 19.03.2020. godine pristupile realizaciji navedenih zadataka.

Izvještavanje o daljnjim aktivnostima i postupcima bit će zasnovano na realizaciji zadatih i eventualno

novih zahtjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close