Polaganje zakletve

Oružane snage bogatije za 301 vojnika

Na ceremoniji, koja je počela intoniranjem državne himne BiH i svečanom smotrom, mladim vojnicima čestitke su uputili visoki dužnosnici Ministarstva obrane i OS BiH.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2018. u 13:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici 20. klase mladih vojnika u petak su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga (OS) BiH u vojarni ''Zaim Imamović'' u Hadžićima položili svečanu zakletvu i potpisali ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu (PVS). 

Ukupno 301 mladi vojnik, od kojih 27 djevojaka, zakleli su se na vjernost domovini Bosni i Hercegovini, te potpisali prvi profesionalni ugovor nakon uspješno završene tromjesečne osnovne obuke, čime su stekli uvjete da budu raspoređeni u operativne jedinice gdje će biti angažirani u sklopu misije OS BiH i nastaviti dodatno profesionalno usavršavanje. 

Na ceremoniji, koja je počela intoniranjem državne himne BiH i svečanom smotrom, mladim vojnicima čestitke su uputili visoki dužnosnici Ministarstva obrane i OS BiH. 

Foto: Fena / Polaganje prisege vojnika OS BiH

Pripadnike 20. klase OS BiH i ostale sudionike svečanosti pozdravio je zamjenik ministrice obrane za politiku i planove Sead Jusić, istaknuvši kako se pred mladim vojnicima otvara novo poglavlje, te da će od danas služiti domovini i njenim narodima, stvarajući pretpostavke da se svaki građanin države BiH osjeća sigurno i slobodno. 

''Ovim događajem mi nastavljamo profesionalno i odgovorno izvršavati zakonom propisane zadatke kako bi jačali povjerenje institucija vlasti, civilnog stanovništva i kako bi stekli ugled i poštovanje u međunarodnoj zajednici'', kazao je Jusić. 

Podcrtao je da se na taj način na najkonkretniji način potvrđuje opredjeljenje i odlučnost na reformskom i putu ka euroatlantskim integracijama. 

''OSBiH se razvijaju u respektabilnu vojnu silu koja izvršava vlastitu misiju i zakonom propisane zadatke u zemlji i inozemstvu, pomažući pritom civilnim strukturama, čuvajući mir u svijetu i razvijajući regionalnu stabilnost i suradnju'', poručio je Jusić. 

Foto: Fena / Polaganje prisege vojnika OS BiH

Čestitke mladim vojnicima uputio i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH generalbojnik Ivica Jerkić, naglašavajući značaj popune i pomlađivanja sastava OS BiH, kao i predstojeće specijalističke obuke i individualnog angažmana na vlastitom usavršavanju u sklopu profesionalne vojne službe. 

''Nastavite da gajite prijateljstva koja ste ovdje stekli. izgrađujte i jačajte vrijednosti vojničke solidarnosti, kao i odnose međusobnog poštivanja i uvažavanja, ali nikada ne zaboravite ozbiljan pristup izvršenju zadaća koje će se pred vas postavljati u budućnosti'', kazao je general Jerkić. 

Podsjetio je, istodobno, da je novim naraštajem nastavljen proces pomlađivanja sastava OS BiH, naglašavajući kako se radi o procesu koji će biti nastavljen i u sljedećem razdoblju, a s ciljem održavanja operativnih sposobnosti, kapaciteta i popune upražnjenih ustrojbenih mjesta. 

Na značaj kadrovskog zanavljanja, daljnje specijalističke edukacije i profesionalnog usavršavanja u sklopu misije OS BiH ukazao je komandant Centra za osnovnu obuku Komande obuke i doktrine - KOID-a OS BiH pukovnik Jasmin Ganić, pozivajući mlade vojnike da savjesno i odgovorno izvršavaju sve postavljene zadatke. 

''Očekuju vas novi izazovi, stjecanje znanja, vještina i profiliranja u osobnosti koje će biti spremne odgovoriti složenim i zahtjevnim vojničkim zadacima, čime ćete dati i svoj puni doprinos u izgradnji i jačanju OS BiH i države BiH u cjelini'', istaknuo je pukovnik Ganić   

Ceremonija polaganja svečane zakletve bila je prilika i za dodjelu priznanja (stimulativnih mjera) za određeni broj novoprimljenih vojnika koji su ostvarili najbolje rezultate tijekom osnovne obuke, a u skladu s Naredbom načelnika ZS OSBiH. Za ostvarene izuzetne rezultate pohvaljeni su mladi vojnici - Adela Pajt, Bojan Akrapović, Aldin Handanović i Zoran Gaković. 

Osim visokih dužnosnika MO i OS BiH, svečanosti u Pazariću u Hadžićima prisustvovali su i predstavnici Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i parlamentarnog vojnog povjerenika, kao i predstavnike NATO-štaba Sarajevo i EUFOR-a, te obitelji, rodbinu i prijatelje mladih vojnika.

Kopirati
Drag cursor here to close