Profesionalno odrađeni zadaci

Oružane snage BiH izvršile deminiranje 3.147.847 m2 teritorije

U prošlogodišnjem angažiranju u procesu deminiranja, OS BiH nisu imale niti jednu deminersku nesreću ili incident što govori o profesionalnosti i predanosti prilikom izvršavanja zadataka.
Vijesti / Flash | 25. 04. 2018. u 17:17 Bljesak.info
Kopirati

Analiza protuminskih akcija (PMA) Oružanih snaga BiH za 2017. godinu, koja je održana 25. travnja ove godine, pokazala je da je premašen Godišnji plan protuminskih akcija u 2017.godini - Oružane snage BiH izvršile deminiranje 3.147.847 m2 teritorije.

Kroz uklanjanje mina OS BiH daju doprinos sigurnosti u BiH, što je pretpostavka za ekonomski i privredni poticaj.

''Od početka procesa deminiranja u BiH uklonjeno je 13.223 komada mina i drugih ubojnih sredstava. Možemo s pravom reći da smo time spasili toliko ljudskih života'', istaknuo načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalbojnik Senad Mašović.

  / Foto: OS BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kazao je da u prošlogodišnjem angažiranju u procesu deminiranja, OS BiH nisu imale niti jednu deminersku nesreću ili incident što govori o profesionalnosti i predanosti prilikom izvršavanja zadataka.

Zamjenik zapovjednika OK OS BiH za operacije bojni general Kenan Dautović je govorio o rezultatima procesa PMA OS BiH u 2017.godini, te kazao da su 2017. godine OS BiH izvršile deminiranje 3.147.847 m2 teritorije BiH, tokom čega je pronađeno i uništeno četiri protutenkovske mine, 481 protupješadijskih mina i 295 neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Ovo je prvi put, rekao je Dautović, da je godišnji plan PMA Oružanih snaga BiH premašen i u 2017. godini njegova realizacija iznosi 100.9 posto, te da su OS BiH protekle godine tokom realizacije PMA vršile deminiranje u 32 općine dok je u 46 općina BiH vršena edukacija civilnog stanovništva vezano za upozoravanje na opasnost od mina.

Istaknuto da je prioritet PMA OS BiH u 2018.godini realizirati plan deminiranja u iznosu od 3.800.000m2 uz ostvarivanje dobre saradnje s partnerima koji daju podršku deminerskim kapacitetima OS BiH.

Interesantno je i pokretanje projekta ''Opće procjene minski sumnjivih područja u BiH 2018-2019'' na inicijativu i pod pokroviteljstvom Europske komisije u BiH, koji bi trajao 18 mjeseci i obuhvatio angažiranje BHA MAC-a, NPA i OS BiH.

  / Foto: OS BiH

Cilj projekta je povećanje efikasnosti protuminskih akcija u BiH kroz primjenu opće procjene minski sumnjivih površina i njihovog utjecaja na ugrožene zajednice. Realizacijom projekta postigli bi se znatni efekti u smanjenju financijskih troškova i skraćivanja vremena do realizacije glavnog cilja deminiranja - “BiH bez mina”.

U sklopu Analize dodijeljene su nagrade i pohvale za najzaslužnije pripadnike OS BiH, koji su svojim radom doprinijeli uspješnoj realizaciji Plana protuminskih akcija OS BiH za 2017.godinu.

Oružane snage BiH su u razdoblju od 2007.godine do 2017.godine deminirale teritoriju od 27.691.825m2 pri čemu je pronađeno i uništeno ukupno 6.791 mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. U 2018.godini Oružane snage BiH su planirale deminirati površinu od 3.193.079m2 kroz 62 projekta u 32 općine širom BiH.

Protuminske akcije OS BiH i dalje će ostati jedan od ključnih zadataka sve do potpunog ispunjenja cilja - “BiH bez mina“, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstvo obrane BiH.

  / Foto: OS BiH

Analizi, koja je održana na deminerskom radilištu „Ledenice Donje“ u općini Gradačac, nazočili su parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, zapovjednik EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer, generali OS BiH, predstavnici NATO stožera u Sarajevu, vojnodiplomatski predstavnici u BiH, predstavnici deminerskih organizacija u BiH, predstavnici Federalne uprave CZ i Republičke uprave CZ RS, općinskih vlasti u Gradačcu i drugih međunarodnih i domaćih institucija i organizacija.

Kopirati