iznenađenje

Oručević u ime SBB-a pregovara o Mostaru sa SDA

Vijesti / Flash | 20. 04. 2016. u 13:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstva Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost razgovarat će ovoga tjedna o pitanju budućnosti grada na Neretvi, tvrdi Dnevni avaz navodeći kako će u ime u izaslanstvu SBB-a biti i bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević.

Sastanak će, tvrdi Avaz, biti održan nakon što je na sastanku tzv. "probosanskih stranaka" u ponedjeljak najavljeno da je na pomolu zajedničko rješenje za Mostar.

Savez za bolju budućnost, navodi Avaz, ima prijedlog o Mostaru star tri godine s kojim do sada nije izlazio pred koalicijske partnere i širu javnost, dok je SDA, kao što je poznato, u međuvremenu inovirala viđenje uređenja grada.

''To je prilika da dva koalicijska partnera otvoreno razgovaraju i, kako se očekuje, zauzmu zajednički stav prije 27. travnja, kada se u Parlamentu BiH prelama sudbina Mostara'', navodi Avaz pišući kako bi Oručevićev ulazak u SBB-ov pregovarački tim mogao predstavljati ''veliko političko iznenađenje''.

"Bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević prihvatio je ponudu lidera SBB-a Fahrudina Radončića - koju mu je prenio visoki dužnosnik te stranke Munib Jusufović - da bude u institucionalnim razgovorima stranaka s najvećim izbornim legitimitetom te osobno pomogne na putu ka iznalaženju rješenja za grad na Neretvi", navodi Avaz.

Oručević je, pak, u izjavi za Avaz kazao da će kao dugogodišnji gradonačelnik Mostara te osnivač i direktor Centra za mir i multietničku suradnju sa zadovoljstvom prihvatiti sudjelovanje u izaslanstvu koje treba pomoći približavanje stavova svih stranaka u Parlamentu BiH.

''Drago mi je da mogu u bilo kojoj ulozi pomoći u približavaju stavova o pitanjima provođenja presude Ustavnog suda i uređenja grada Mostara. Vidim da sve više stranaka podržava temeljne principe na kojima počiva prijedlog Centra za mir, a to su jedinstven grad bez etničkih podjela, puna ravnopravnost sva tri naroda i ostalih te direktan izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika iz različitih konstitutivnih naroda'', kazao je Oručević za Avaz i dodao kako je, kada se svi slažu o ovim principima, ostale stvari moguće dogovarati.

''Važno je da je pokazana spremnost za dijalogom i ne sumnjam da će tu SBB dati značajan doprinos da građani Mostara konačno izađu na izbore lišeni straha od bilo kakve i bilo čije dominacije. Predstavnici međunarodne zajednice imali su stotine sastanaka s lokalnim političkim liderima i za četiri godine nije postignut nikakav napredak'', smatra Oručević.

Dodao je kako misli da ni međunarodna zajednica neće više tolerirati neodgovorno ponašanje prema građanima Mostara i da se stavovi političkih stranaka moraju hitno približiti kako bi Mostarci mogli glasovati na izborima u listopadu.

''Stav cijele međunarodne zajednice više je nego jasan, nema podjela niti bilo kakvog etničkih ekskluziviteta. Mostar mora biti model zajedničkog življenja, etničke i građanske tolerancije kakav je uvijek bio. Ovaj dugogodišnji zastoj mora konačno prestati'', rekao je Oručević.

Kopirati
Drag cursor here to close