Iz srpnja

Orašje: Šteta od nevremena veća od tri milijuna maraka

U oluji su stradali i plastenici, i to najviše u Boku čija je šteta obračunata na malo više od 200 tisuća maraka
Vijesti / Flash | 27. 09. 2019. u 16:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Općina Orašje / Uništeni plastenik

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća u Orašju završilo je obračun štete od olujnog nevremena koje je tu općinu pogodilo 7. srpnja ove godine te utvrdilo da šteta iznosi 3.275.505,43 maraka, izvijestili su u petak iz te općine.  

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, tučom i obilnom kišom obuhvatilo je cijelo područje općine s obradivim površinama. Iako nije bilo ljudskih žrtava, teže i lakše ozlijeđenih osoba, pojava epidemije ili potrebe za premještanjem i evakuacijom stanovništva, jak vjetar otkrivao je krovove građevinskih objekata, čupao drveća i lomio grane pri čemu je nastala velika materijalna šteta, a zabilježeni su i prekidi u proizvodnji zbog nestanka struje, navodi se u obrazloženju.  

Na materijalnim dobrima u vlasništvu građana šteta je utvrđena u visini od 2.417.322,37 maraka, a u vlasništvu pravnih osoba 858.183,06 maraka. U Kopanicama je oštećeno 2.320 komada sadnica voća, dok ih je 317 potpuno uništeno. U Vidovicama su uništene čak 1242 sadnice voća, u Matićima 871 komad, a u Boku 679 voćki. Utvrđena šteta na građevinskim objektima najveća je u Vidovicama - 450 tisuća maraka, u Kopanicama 235 tisuća maraka, dok u Bukovoj Gredi nije bilo prijavljene štete.

U oluji su stradali i plastenici, i to najviše u Boku čija je šteta obračunata na malo više od 200 tisuća maraka, oštećene su i uništene šume, stradale su životinje i perad, te ostala materijalna dobra.

Općina Orašje svake godine proračunom planira sredstava u iznosu 10.000 maraka za žurne mjere zaštite i spašavanja od prirodnih nesreća što nije dovoljno za otklanjanje posljedica šteta.

Konačno izvješće o procijenjenoj šteti bit će predloženo na usvajanje prvo na sjednici Općinskog stožera civilne zaštite, a zatim i na sjednici Općinskog vijeća Orašje s ciljem podnošenja zahtjeva Vladi Županije Posavske odnosno Vladi Federacije BiH za dodjelu jednokratne novčane pomoći za otklanjanje šteta, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close