BIRN BiH

Optužnice za ratne zločine se prenose na entitetske razine

Državno tužiteljstvo je ove godine podiglo ukupno devet optužnica u predmetima ratnih zločina, a u tri slučaja ove optužnice nisu bile potvrđene, nego proslijeđene na entitetske sudove, nakon što je utvrđeno da predmeti nisu dovoljno složeni.
Vijesti / Flash | 10. 10. 2019. u 11:04 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH je do početka listopada 2019. godine podiglo devet optužnica za ratne zločine, od čega su tri, prije potvrđivanja, prebačene entitetskim sudovima – okružnim sudovima u Istočnom Sarajevu i Trebinju, te Županijskom sudu u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK).

Optužnica protiv Milenka Gojgolovića prenesena je u Okružni sud u Istočnom Sarajevu, gdje mu se sada sudi za silovanje i nečovječno postupanje prema civilnoj osobi.

Postupajući tužitelj u ovom predmetu Tarik Crnkić nije želio komentirati konkretan slučaj, ali je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao, kako bi svi predmeti morali biti ustupljeni u fazi istrage “budući da je mnogo jednostavnije postupati u predmetima u kojima od početka sprovodite istragu”.

Crnkić je dodao, kako je u predmetima ratnih zločina, gdje postoje izrazite traume, “bitno da tužitelj već od početka rada na predmetu ostvari i osobni kontakt sa oštećenima”,navodi BIRN.

U slučaju Gojgolovića, kao i u trećini optužnica koje je Državno tužiteljstvo podiglo ove godine, postupano je suprotno Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina – koja je usvojena 2008. godine i koja nalaže Tužiteljstvu BiH da “u što ranijoj fazi vođenja postupka podnosi prijedlog za prenošenje vođenja postupka”.
Iz Državnog tužiteljstva nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o razlozima ovakvog postupanja.

Prema važećoj Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, kao i nacrtu Revidirane strategije na koju je Tužiteljstvo BiH dalo suglasnost, na državnom nivou se trebaju procesuirati samo najsloženiji predmeti, dok svi ostali trebaju biti prebačeni na entitetski nivo.

U Revidiranoj strategiji – koja preko godinu čeka na usvajanje pred Vijećem ministara – navodi se da u Tužiteljstvu BiH postoji više od 550 neriješenih predmeta u kojima je imenovano više od 4.500 poznatih počinitelja i isto toliko predmeta u kojima počinitelj nije poznat.

Vraćanje u fazu istrage

Tužitelj Crnkić je za BIRN BiH pojasnio kako je situacija u zadnje dvije godine ipak bolja, budući da Sud BiH više ne vrši potvrđivanje podignutih optužnica, čime je omogućeno da postupajući tužitelj na entitetskom nivou optužnice vrati u fazu istrage.

Tako je predmet protiv Gorana Govedarice u svibnju dostavljen Okružnom javnom tužiteljstvu u Trebinju.

U odgovoru koji je dostavljen BIRN-u BiH rečeno je, kako je predmet ponovo u fazi istrage.
“Postupajući tužitelj je zatražila povlačenje optužnice kod nadležnog Okružnog suda u Trebinju, koji je uvažio zahtjev postupajućeg tužitelja i izvršio povlačenje optužnice”, navedeno je u odgovoru te pojašnjeno da se “predmet trenutno nalazi u fazi istrage i postupajući tužilac će nakon preduzimanja potrebnih radnji donijeti konačnu tužiteljsku odluku u predmetu”, piše BIRN BiH.

Govedarica se, prema optužnici Tužiteljstva BiH, teretio da je u lipnju 1992. godine, na području Gacka, fizički maltretirao i zlostavljao civila bošnjačke nacionalnosti te da je pucanjem iz vatrenog oružja ubio drugog civila bošnjačke nacionalnosti.

Istraga, a potom zastoj u istrazi

U još jednom predmetu u kojem je Tužiteljstvo BiH nakon istrage podiglo optužnicu, koja je zatim proslijeđena Županijskom sudu Bosanskopodrinjske županije, postupanje je dovelo do zastoja.
Kako je BIRN-u BiH potvrđeno iz Županijskog suda, predmet je zaprimljen, ali još uvijek nije proslijeđen Županijskom tužiteljstvu BPK-a.

“Bit će poslan kada se završi procedura pošto se radi o stranom državljaninu, pa se moralo, po ugovoru o međusobnoj suradnji i pravnoj pomoći, obezbijediti uvjete da se prije toga može dostaviti optužnica. To znači da on sam izabere odvjetnika s liste koju mu mi predočimo, a ima pravo da on sam angažuje odvjetnika. Tek kad se taj dio završi, onda ćemo ići u dostavljanje optužnice njemu i zakazivanje izjašnjenja o krivnji, pa ćemo dostaviti optužnicu i tužiteljstvu koje je to preuzelo”, priopćeno je iz Suda.

U Izvještaju OSCE-a koji se našao na zadnjoj sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) – “Upravljanje predmetima ratnih zločina” – zaključeno je kako “Tužiteljstvo BiH ne posvećuje svoje vrijeme i resurse isključivo istragama i procesuiranju najsloženijih predmeta ratnih zločina'', navodi BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close