BIRN BiH

Optužnice za ratne zločine se prenose na entitetske razine

Državno tužiteljstvo je ove godine podiglo ukupno devet optužnica u predmetima ratnih zločina, a u tri slučaja ove optužnice nisu bile potvrđene, nego proslijeđene na entitetske sudove, nakon što je utvrđeno da predmeti nisu dovoljno složeni.
Vijesti / Flash | 10. 10. 2019. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH je do početka listopada 2019. godine podiglo devet optužnica za ratne zločine, od čega su tri, prije potvrđivanja, prebačene entitetskim sudovima – okružnim sudovima u Istočnom Sarajevu i Trebinju, te Županijskom sudu u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK).

Optužnica protiv Milenka Gojgolovića prenesena je u Okružni sud u Istočnom Sarajevu, gdje mu se sada sudi za silovanje i nečovječno postupanje prema civilnoj osobi.

Postupajući tužitelj u ovom predmetu Tarik Crnkić nije želio komentirati konkretan slučaj, ali je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao, kako bi svi predmeti morali biti ustupljeni u fazi istrage “budući da je mnogo jednostavnije postupati u predmetima u kojima od početka sprovodite istragu”.

Crnkić je dodao, kako je u predmetima ratnih zločina, gdje postoje izrazite traume, “bitno da tužitelj već od početka rada na predmetu ostvari i osobni kontakt sa oštećenima”,navodi BIRN.

U slučaju Gojgolovića, kao i u trećini optužnica koje je Državno tužiteljstvo podiglo ove godine, postupano je suprotno Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina – koja je usvojena 2008. godine i koja nalaže Tužiteljstvu BiH da “u što ranijoj fazi vođenja postupka podnosi prijedlog za prenošenje vođenja postupka”.
Iz Državnog tužiteljstva nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o razlozima ovakvog postupanja.

Prema važećoj Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, kao i nacrtu Revidirane strategije na koju je Tužiteljstvo BiH dalo suglasnost, na državnom nivou se trebaju procesuirati samo najsloženiji predmeti, dok svi ostali trebaju biti prebačeni na entitetski nivo.

U Revidiranoj strategiji – koja preko godinu čeka na usvajanje pred Vijećem ministara – navodi se da u Tužiteljstvu BiH postoji više od 550 neriješenih predmeta u kojima je imenovano više od 4.500 poznatih počinitelja i isto toliko predmeta u kojima počinitelj nije poznat.

Vraćanje u fazu istrage

Tužitelj Crnkić je za BIRN BiH pojasnio kako je situacija u zadnje dvije godine ipak bolja, budući da Sud BiH više ne vrši potvrđivanje podignutih optužnica, čime je omogućeno da postupajući tužitelj na entitetskom nivou optužnice vrati u fazu istrage.

Tako je predmet protiv Gorana Govedarice u svibnju dostavljen Okružnom javnom tužiteljstvu u Trebinju.

U odgovoru koji je dostavljen BIRN-u BiH rečeno je, kako je predmet ponovo u fazi istrage.
“Postupajući tužitelj je zatražila povlačenje optužnice kod nadležnog Okružnog suda u Trebinju, koji je uvažio zahtjev postupajućeg tužitelja i izvršio povlačenje optužnice”, navedeno je u odgovoru te pojašnjeno da se “predmet trenutno nalazi u fazi istrage i postupajući tužilac će nakon preduzimanja potrebnih radnji donijeti konačnu tužiteljsku odluku u predmetu”, piše BIRN BiH.

Govedarica se, prema optužnici Tužiteljstva BiH, teretio da je u lipnju 1992. godine, na području Gacka, fizički maltretirao i zlostavljao civila bošnjačke nacionalnosti te da je pucanjem iz vatrenog oružja ubio drugog civila bošnjačke nacionalnosti.

Istraga, a potom zastoj u istrazi

U još jednom predmetu u kojem je Tužiteljstvo BiH nakon istrage podiglo optužnicu, koja je zatim proslijeđena Županijskom sudu Bosanskopodrinjske županije, postupanje je dovelo do zastoja.
Kako je BIRN-u BiH potvrđeno iz Županijskog suda, predmet je zaprimljen, ali još uvijek nije proslijeđen Županijskom tužiteljstvu BPK-a.

“Bit će poslan kada se završi procedura pošto se radi o stranom državljaninu, pa se moralo, po ugovoru o međusobnoj suradnji i pravnoj pomoći, obezbijediti uvjete da se prije toga može dostaviti optužnica. To znači da on sam izabere odvjetnika s liste koju mu mi predočimo, a ima pravo da on sam angažuje odvjetnika. Tek kad se taj dio završi, onda ćemo ići u dostavljanje optužnice njemu i zakazivanje izjašnjenja o krivnji, pa ćemo dostaviti optužnicu i tužiteljstvu koje je to preuzelo”, priopćeno je iz Suda.

U Izvještaju OSCE-a koji se našao na zadnjoj sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) – “Upravljanje predmetima ratnih zločina” – zaključeno je kako “Tužiteljstvo BiH ne posvećuje svoje vrijeme i resurse isključivo istragama i procesuiranju najsloženijih predmeta ratnih zločina'', navodi BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close