Tužiteljstvo BiH

Optužnica za ratne zločine nad Hrvatima u Konjicu

Vijesti / Flash | 18. 07. 2014. u 07:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Raseme Handanović, rođene 25.09.1972. godine u Sanskom Mostu, državljanke BiH, nalazi se na izdržavanju kazne izrečene u drugom predmetu za ratne zločine i Elmedina Čauševića zvanog 'Mesar', rođenog 04.05.1961. godine u Sjenici, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene pri Stožeru Vrhovnog zapovjedništva Armije BiH, pod nazivom 'Zulfikar', tijekom 1993. godine, na području Konjica, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete, da su u mjestu Grabovci, općina Konjic, tijekom svibnja 1993. godine, nakon što su pripadnici odreda 'Zulfikar' iz sela Liščići, doveli dvoje civila, bračni par hrvatske nacionalnosti, tukli, mučili i zlostavljali navedene civile.

Optuženi Čaušević drvenim kolcem tukao je civila K.Z., nakon čega mu se u zlostavljanju žrtve pridružila i optužena Handanović, koja je njegovoj supruzi prijetila da će biti silovana. Žrtvu K.Z. su tukli i vodili kroz selo, te je uslijed premlaćivanja i zlostavljanja, često padao, nakon čega je tjeran da ustane i nastavi hodati, a premlaćivanje je ostavilo teške posljedice na fizičko i pshičko zdravlje oštećenog.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close