Boris Kordić i Josip Kvesić

Suđenje za zloupotrebe u mostarskom uredu za strance: Optuženi Kordić odbio dati uzorke potpisa

Optuženi Kordić je prigovorio na relevantnost dokumenta koji je nađen u kanti za smeće u njegovom uredu, kao dokaza, a koji je bio predmet vještačenja vještaka grafološke struke.
Vijesti / Flash | 05. 02. 2018. u 22:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, svjedok Tužiteljstva BiH je kazao da mu je optuženi Josip Kvesić dao instrukcije kako razgovarati sa pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Hamdi Muhadri, vlasnik pekare u Mostaru, rekao je da ga je u studenom 2013. godine telefonom pozvao optuženi Josip Kvesić i rekao mu da jednoj ženskoj osobi treba adresa prebivališta, kako bi dobila dozvolu boravka u BiH, javlja BIRN - Justice Report.

''Došao sam u jedan kafić u kom su sjedili Boris Kordić, Josip Kvesić i dvije djevojke. Boris je donio ugovor koji sam ja potpisao, a da ga nisam ni pročitao'', kazao je svjedok.

Nakon toga, Muhardi je rekao da je u radnji ostavio ključ od stana za slučaj da se djevojka pojavi, ali ona nikada nije došla.

Muhardi se prisjetio kako su jednog dana u njegovu pekaru došli radna inspekcija i dvojica pripadnika SIPA-e, koji su se zanimali za detalje ugovora o najmu stana.

''Otišao sam po osobnu kartu i nazvao Josipa. Josip mi je rekao da kažem da je djevojka stanovala kod mene i da je platila stanarinu'', kazao je svjedok.

Muhardi je rekao da je tom prilikom dao iskaz pripadnicima SIPA-e, a na upit tužitelja Kasima Halilčevića, svjedok je rekao da taj iskaz nije točan. Svjedoku je predočen ugovor o najmu stana da potvrdi svoj potpis, nakon čega je Muhadri rekao da to nije njegov potpis iako ne spori da je ranije potpisao ovakvu vrstu ugovora.

Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Kvesića, inspektora u istom uredu, i direktoricu firme ''Vlamon'' Vlatku Puljić optužnica Tužiteljstva BiH tereti da su zloupotrijebili položaj te prijetnjama iznuđivali određene vrste koristi od stranih državljana na području Hercegovine, javlja BIRN - Justice Report

Alen Husković, djelatnik Agencije za forenzičko ispitivanje i vještačenje, rekao je da je od Tužiteljstva BiH dobio zadatak vještačiti potpise na nekoliko dokumenata. U prosincu 2015. godine pozvan je u Državno tužiteljstvu da uzme uzorke nespornog potpisa od Borisa Kordića, međutim, Kordić je odbio dati uzorke.

''Utvrđeno je da osoba Hamdi Muhadri gotovo sigurno nije potpisnik ugovora o najmu stanu. Osoba Anita Ličina gotovo sigurno nije potpisnik žalbe zbog šutnje administracije, dok na trećem dokumentu nije bilo moguće utvrditi porijeklo'', kazao je Husković

Ličina je svjedočila krajem siječnja kada je kazala da su joj optuženi Kvesić i Kordić pomagali oko dobivanja dozvole boravka.

Obrana je prigovarala zbog nekoliko verzija izjave svjedoka Muhadrija, te propitivala stuoanj sigurnosti utvrđivanja porijekla potpisa, referirajući se na nalaz vještaka.

Optuženi Kordić je prigovorio na relevantnost dokumenta koji je nađen u kanti za smeće u njegovom uredu, kao dokaza, a koji je bio predmet vještačenja vještaka grafološke struke, javlja BIRN - Justice Report

Nastavak suđenja je zakazan za 19. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close