Tužiteljstvo bez dokaza

Optuženi Andabak spreman za poligraf

Vijesti / Flash | 11. 01. 2017. u 18:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Zdenko Andabak je negirao navode optužnice Tužiteljstva BiH koji ga terete po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za zatvaranje, mučenje, ubojstva i druga nečovječna djela počinjena 1992. godine nad srpskim stanovništvom u Livnu.

Andabak je kazao da je u travnju 1992. godine, nakon što se vratio iz Zagreba, angažiran u Livanjskoj brigadi. Za zapovjednika satnije Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) imenovan je 12. svibnja 1992., a početkom srpnja iste godine postaje pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu grupu Sjeverozapadna Hercegovina. Na toj funkciji, kako je rekao, ostaje do kraja listopada.

Kada je zapovijedao satnijom Vojne policije, prema Andabaku, zadaci su im bili kontrola ulaska i izlaska s linije, sprečavanje kaznenih djela od strane vojnika i drugo.

''Odgovarao sam zapovjedniku brigade ili njegovom pomoćniku za sigurnost. Podnosio sam izvješće putem SIS-a (Sigurnosno-informativna služba), a također smo surađivali i s Vojnom policijom. (…) Vojna policija nije privodila osobe srpske nacionalnosti u Livnu, nego SIS'', izjavio je Andabak.

On je naveo da se znalo događati da patrola Vojne policije po nalogu vojne sigurnosti privede neku osobu.

''U razdoblju dok sam bio zapovjednik, privedene su samo dvije osobe srpske nacionalnosti na zahtjev SIS-a. (…) Ja sam sveukupno u Livnu u satniji Vojne policije zapovijedao nekih 26 ili 27 dana, jer sam s jednim vodom proveo dvadesetak dana u Bugojnu'', kazao je optuženi.

Andabak je rekao da je po imenovanju na mjesto pomoćnika načelnika Uprave Vojne policije za OG Sjeverozapadna Hercegovina često boravio na terenu. Dva puta u sedmom mjesecu je boravio u Stocu, jedanput u Jablanici, a odlazio je u Zagreb nekoliko puta u srpnju i kolovozu.

Prema optužnici, od svibnja do srpnja 1992. Andabak je bio zapovjednik Vojne policije HVO-a za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, odnosno zapovjednik Vojne policije HVO-a u Livnu - bojne Vojne policije.

U srpnju 1992. godine, kako stoji u optužnici, Andabak je bio zapovjednik Druge bojne Vojne policije HVO-a za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina.

Andabak je negirao točke optužnice koje ga kao zapovjednika čete Vojne policije terete po zapovjednoj odgovornosti za privođenje 300 Srba u školu “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, od kojih su neki mučeni i ubijeni. Kazao je da je na dan velike racije srpskog stanovništva bio u Zagrebu, te da mu je kasnije načelnik kriminalističke službe Muhamed Ibrahimović rekao za privođenja zbog traženja nedozvoljenog oružja.

''Mene nisu izvještavali o broju zatvorenika, istražnim radnjama, uvjetima…'', kazao je on.

Optuženi se osvrnuo na iskaz svjedoka Pere Jovića, navodeći da je na glavnom pretresu rekao da je ranije pogriješio i da optuženi nema veze s njegovim mučenjem. Andabak tvrdi da mu nije poznato ni što je bilo s Nenadom Pokrajcem, te da nije mučio Veselina Radeta.

''Optužnica je široka. Ono što ja tvrdim jeste da tada nisam bio nadređen vojnim policajcima, jer sam bio pomoćnik načelnika'', posvjedočio je Andabak.

Prema njemu, Tužiteljstvo BiH nije dokazalo ni pet točaka optužnice koje ga terete za osobno sudjelovanje, a među kojima je premlaćivanje Dejana Laganina zajedno s Muamirom Jašarevićem.

''To je čista neistina. Jednom sam ga vodio da posjeti majku iz ljudskih razloga. To je sve, spreman sam na poligraf. Žao mi je što je Tužiteljstvo potpalo pod njegove tvrdnje i nije ispitalo navode'', kazao je Andabak.

Optuženi je negirao da ima veze s odvođenjem takozvanih “12 ćelavaca” i Miluna Bajila, koji su kasnije pronađeni u jami kod Livna. Na točku optužnice koja ga tereti za premlaćivanje Milana Marića on je rekao da ovaj čovjek i dalje živi u Livnu i da mu nije jasno zašto Tužiteljstvo nije uzelo izjavu od njega.

Andabak je optužen zajedno s Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem, koji su bili njegov zamjenik odnosno pripadnik kriminalističke službe.

''Nije točno da je Jašarević bio moj zamjenik. Došao je sa mnom iz Zagreba zajedno s još sedam momaka, i kad sam postao pomoćnik načelnika, povukao sam ih sa sobom'', kazao je optuženi, negiravši da je čuo da je Jašerević počinio neko loše djelo.

Dodao je da je išao s njim na teren u Bugojno, Jablanicu i Zagreb. Za Seada Velagića je rekao da ga je viđao na obuci u Ljubuškom.

Optuženi je kazao da želi da se sazna istina o svemu, da je častan i da hoda uzdignutog čela.

Suđenje se nastavlja 25. siječanj, prenosi Birn.

Kopirati
Drag cursor here to close