Ravnatelj SOA-e

''Optužbe iz BiH o angažiranju islamista su školski primjer lažnih vijesti''

Mektić i Žurnal.info imenovali su i neke hrvatske diplomate koji su u BiH gradili takvu mrežu radi ''hranjenja islamskog radikalizma''.
Vijesti / Flash | 19. 10. 2019. u 15:37 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić rekao je da se školski primjer širenja lažnih vijesti dogodio u ožujku ove godine kada je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić objavio da SOA pokušava angažirati radikalne islamiste u BiH kako bi RH imala argumente o terorističkoj opasnosti.

On je to rekao u Bruxellesu gdje je na poziv Europske komisije sudjelovao u raspravi o lažnim vijestima i dezinformacijama na Sigurnosnom simpoziju Europske komisije.

Zanimljivo je da je, govoreći o dezinformacijskim operacijama, kao konkretan primjer naveo slučaj kada su lažne vijesti o tome da je SOA poticala terorizam proširili mediji i pojedini dužnosnici Hrvatskoj susjedne zemlje, prenosi Vecernji.hr.

Kako se navodi, portal Žurnal.info, koji ima dobre veze s vrhom obavještajno-sigurnosnih struktura BiH, objavio je niz priča i svjedočenja osoba iz vehabijsko-selefijskih krugova koje su, navodno, hrvatske sigurnosno-obavještajne strukture pokušavale vrbovati te uz njihovu pomoć u BiH prebacivati oružje i eksploziv koji bi bili pohranjeni u islamske vjerske objekte i slične ustanove.

Mektić i Žurnal.info imenovali su i neke hrvatske diplomate koji su u BiH gradili takvu mrežu radi ''hranjenja islamskog radikalizma''. Sigurnosno-obavještajna struktura Hrvatske odmah je dala do znanja da su i svi svjetski partneri RH i SOA-e zaprepašteni takvim potezom ministra sigurnosti BiH Mektića, kao i time što je on uopće i pomislio poigrati se u političke svrhe prizivanjem prijetnji islamskog radikalizma, prenosi Klix.

SOA je tada čak poslala poruku da će morati pretpostaviti da su Mektić i njegovi sponzori u obavještajnoj strukturi BiH tom operacijom ugrozili nacionalnu sigurnost Hrvatske, ali i BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close