'Sposobnost manipulacije'

Oprez koronavirus: Mržnja, predrasude i neznanje kraj Čapljine

Ploča s natpisom ''Oprez koronavirus'' postavljena je dvadesetak metara prije gradilišta uz rub regionalane ceste R425a iz smjera Čapljine prema Međugorju.
Vijesti / Flash | 05. 02. 2020. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ploča vezana za aktualnu temu o koronavirusu može se vidjeti u Zvirovićima, piše djaka-city.info.

Kako je poznato izvođač radova na autocesti je kineska tvrtka, a uslijed koronavirusa i izoliranja jednog kineskog radnika na području Čapljine zbog sumnje da je bio u kontaktu s osobama oboljelim od koronavirusa, neposredno prije gradilišta pojavila se ploča s natpisom ''Oprez koronavirus''.

Pročitajte još

Ploča s natpisom ''Oprez koronavirus'' postavljena je dvadesetak metara prije gradilišta uz rub regionalane ceste R425a iz smjera Čapljine prema Međugorju.

A kako se smrtonosni virus širi svijetom, tako se širi i ksenofobija – koja je ovaj put uperena na Azijate. To je očito došlo i do Hercegovine, a dokaz tome je upravo ova ploča.

Primjera ksenofobije koja je ovaj put usmjerena na Azijate je mnogo diljem svijeta, a samo jedan od njih zabilježen je u Australiji. Naime,  kada se pacijentica u Australiji odbila rukovati sa svojom kirurginjom Rheom Liang pozivajući se na virus koji je usmrtio stotine osoba, liječnica se isprva šokirala. No, kada je na Twitteru opisala taj incident slijedio je val reakcija i otkrio joj da njezin slučaj nije izoliran.

A koliko su opasne predrasude koje nastaju isključivo zbog neznanja podsjetio je i kolumnist Bljeska Josip Mlakić. Naime, na internetu su se pojavile nepotvrđene informacije da je genom novog ljudskog korona virusa najsličniji onome kod zmija. Tada cijela priča oko zaraze kreće u jednom neočekivanom smjeru - prema "kulinarskim sklonostima" Kineza, kaže Mlakić.

 

Da kulinarske sposobnosti i kineska tradicija kulinarstva nemaju apsolutno nikakve veze sa šišmišima, pokazalo se vrlo brzo –ali do tada 'bolesna manipulacija' je dosegla ogromne razmjere. I tako je 'strah' od Kineza polako počeo prerastati u mržnju.

Kopirati
Drag cursor here to close