Izbori

Opet se u Bruxellesu spominjao Mostar

''Podjele i nesporazumi se moraju staviti sa strane'', istaknuo je Čović.
Vijesti / Flash | 29. 01. 2020. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH)  Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović sudjelovali su u Bruxellesu na sastanku Radne grupe Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta za Zapadni Balkan, priopćeno je iz PS BiH.

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zvizdić rekao je da za BiH euroatlantske integracije i regionalna stabilnost nemaju alternativu, te da su to, uz dalju demokratizaciju društva, izgradnju infrastrukture i društva znanja, kao i jačanje vladavine prava, ključni uvjeti demokratskog i ekonomskog razvoja koji našim građanima trebaju osigurati bolji standard i miran i dostojanstven život.

“BiH nije velika država - ima 3,5 milijuna stanovnika, ali smo samo u prošloj godini imali preko 1,7 milijuna  turista, u zadnje četiri godine smo imali rast GDP veći od 3,2 posto, otvoreno je više desetina tisuća radnih mjesta, bili smo lideri u izvozu u našoj regiji, a među prvih deset najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, sedam je članica Europske unije (EU). Ekonomski procesi imaju pozitivne trendove, ali to nije dovoljno, dosegli smo određene limite i upravo nam je sada, više nego ikada, potreban poticaj naših prijatelja kako bi sačuvali pozitivan momentum – podsjećam da je još uvijek preko 70  posto građana BiH opredijeljeno za EU – jer smo mi u BiH svjesni da su europske integracije jedini i najefikasniji instrument za jačanje političke stabilnosti, za prihvaćanje europskih vrijednosti i ključni podstrek za ekonomski prosperitet. Mi u BiH ne želimo nikakvo takozvano 'povlašteno partnerstvo' s EU, niti bilo kakvu regionalnu inicijativu koja bi bila supstitucija za EU integracije BiH – mi u BiH isključivo želimo punopravno članstvo u EU. Na realizaciji toga cilja vrlo mukotrpno smo radili posljednjih godina, i postigli napredak koji treba rezultirati  dobivanjem kandidatskog statusa”, rekao je predsjedavajući Zvizdić u obraćanju pred Radnom grupom Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta za Zapadni Balkan.

Dragan Čović je prilikom obraćanja dužnosnicima istaknuo kako Bosna i Hercegovina mora napraviti iskorak u području europskih integracija za što ne postoji alternativa. Prethodnih godinu i po, naglasio je, Bosna i Hercegovina bila je zaokupljena unutarnjim problemima i izazovima poput uspostave vlasti i zakonodavnih tijela. No, kako je rekao, taj period je dovršen i nova dinamika rada treba dovesti do intenzivnih promjena kako bismo se suočili s onim što je ispred nas, uključujući Izborni zakon.

Spominjući odluke sudova u BiH i Strasbourgu, Čović je kazao kako se Izborni zakon mora izmijeniti u skladu s tim odlukama, da se očekuje finaliziranje izmjena do kraja ožujka tekuće godine, te da se pitanje izbora u Gradu Mostaru također mora riješiti.

''Podjele i nesporazumi se moraju staviti sa strane'', istaknuo je Čović.

Ekonomska i politička sigurnost u BiH moraju se osigurati, istaknuo je Čović, te izrazio očekivanje da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status ove godine kako bi time dobila dodatan vjetar u leđa.

Predstavnici parlamenata iz regije Zapadnog Balkana također su se obratili prisutnima, govoreći o perspektivi članstva i regionalne konsolidacije, uz analize stanja u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Nakon uvodnih govora uslijedio je formalni razgovor s prisutnim zastupnicima Europskog parlamenta, koje je predvodio izvjestitelj Europskog parlamenta za Zapadni Balkan i zastupnik Republike Hrvatske Tonino Picula.

Kopirati
Drag cursor here to close