Raskol

Opet puklo u SDA

Vijesti / Flash | 15. 12. 2016. u 12:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa parlamentaraca iz SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, napustila je sjednicu Kluba ove stranke i najavila da nadalje neće sudjelovati u radu Kluba SDA, potvrdio je za Klix.ba zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić koji nije htio govoriti o imenima i broju parlamentaraca. Istakao je da je on u grupi koja je napustila sjednicu Kluba te da smatra kako će se ovaj trend nastaviti.

Naime, Klub SDA uz Senada Šepića, Salke Sokolovića, Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića iz Kluba zastupnika SDA i odluku da od sada samostalno nastupaju u Zastupničkom domu BiH, rekao kako nesuglasice traju već duže vrijeme.

Safet Softić, potpredsjednik SDA i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kazao je da problemi u Klubu zastupnika SDA u Zastupničkom domu BiH nisu novina i da je poznato da datiraju još od Kongresa SDA održanog u svibnju prošle godine.

Šepić pak kaže kako je odluka ''samo posljedica nastavka pogrešnog vođenja stranke od aktuelnog rukovodstva i nečinjenja da bi se stanje unutar SDA, a time i države BiH popravilo''.

''O tome smo više puta pisali i upozoravali predsjednika Izetbegovića, o čemu su više puta izvještavali i mediji", rekao je Šepić i dodao kako se usprkos brojnim obećanjima da će se otvoriti proces utvrđivanja drugačijih prioriteta i rada, te demokratizacije i reforme SDA u pravcu jasnih procedura, principa i transparentnog izbornog procesa, stanje dodatno negativno razvija, a sve one koji ukazuju na to se pokušava potpuno nedemokratski ušutkati i eliminirati iz SDA.

"Najnoviji dokaz tome jest i zadnja sjednica Glavnog odbora, kada državnim zastupnicima nije omogućeno da prisustvuju, iako interni akti i odluke SDA nalažu da se na sjednice GO pozivaju svi zastupnici SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH. Umjesto da razumiju glas naroda i poruke koji su im ljudi poslali na lokalnim izborima i mijenjaju se nabolje, vrh SDA zatvara vrata sjednice izabranim predstavnicima naroda, a kao odgovor na takav nedemokratski potez, predsjednik GO SDA Halid Genjac bez imalo odgovornosti manipulira javnost negirajući da postoji obveza pozivanja izabranih zastupnika u Parlamentu BiH, te navodi da 'različita mišljenja i stavove trebamo riješiti unutar Stranke", kazao je Šepić.

Softić je rekao kako je na zadnjem Kolegiju SDA formirana grupa koja će obaviti razgovore s nezadovoljnom četvorkom.

''Mi ćemo to veoma brzo učiniti. Dakle, ovi zastupnici koji su napustili rad Kluba, a nisu u Zastupničkom domu formirali novi klub, jasno ukazuje na to da još uvijek postoji prostor za razgovore da se ta stvar riješi u okviru organa stranke i vjerujem da će to tako ići'', rekao je Softić.

Dodao je da radnu grupu, pored njega, čine Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, Asim Sarajlić, i Denis Zvizdić.

''Nas četvorica ćemo vrlo brzo zakazati sastanak s ovom četvoricom zastupnika i pokušat ćemo naći rješenje, koje će, na neki način, sačuvati ovaj ukupan broj zastupnika u Zastupničkom domu BiH i vjerujem da ima dovoljno prostora da se takvo šta i dogodi'', rekao je Softić.

Dodao je da, ukoliko bi se dogodilo da ti zastupnici istupe iz SDA ili formiraju neki drugi klub, to bi sigurno izazvalo određene turbulencije unutar koalicijskih stranaka koje čine parlamentarnu većinu.

Kopirati
Drag cursor here to close