Čeka se Vlada

Opet problemi: Ostajemo li bez Sputnika?

Kompanija Medimpex nije u propisanom roku dostavila neophodnu dokumentaciju za nabavku ovog cjepiva .
Vijesti / Flash | 24. 03. 2021. u 12:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilusracija

Kompanija Medimpex d.o.o. Sarajevo s kojom je, sukladno zaključku Vlade Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH potpisao ugovor 18.03.2021. godine, obavijestila je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u utorak, 23.03., da još uvijek nisu dobili neophodnu dokumentaciju iz Rusije, a vezano za nabavu cjepiva protiv COVID-19 (SPUTNIK V) za stanovništvo Federacije BiH, priopćeno je iz Zavoda.

Kako se ističe, s obzirom na to da nedostavljanjem neophodne dokumentacije (bankovno jamstvo za urednu provedbu ugovora, čiji je rok za dostavu bio 23.03.2021. godine u ponoć) nisu ispunjeni uvjeti iz člana 9. Ugovora o nabavi cjepiva protiv COVID-19 za potrebe imunizacije stanovništva Federacije BiH u 2021. godini, Zavod za javno zdravstvo Federacije je o tome izvijestio Vladu Federacije BiH, te čeka daljnje upute.

Podsjetimo, plan vlade Federacije BiH za hitnu nabavku pola milijuna doza ruskog Sputnjika V opet je doveden u pitanje jer veledrogerija koja je dobila taj ugovor nije ispunila svoje obveze pa su već sada prekoračeni rokovi za dostavu prvih količina ruskog cjepiva.

To cjepivo je i Republika Srpska također dobila u količinama znatno manjim od ranije najavljivanih.

Istodobno se nastavlja trakavica i s dugo najavljivanom isporukom prvih doza cjepiva, čiji su proizvođači Pfizer i AstraZeneca, opet je prolongirana te je sada najavljena za četvrtak, kada bi u Sarajevo trebalo biti dopremljeno oko 50 tisuća doza.

Riječ je o malom dijelu od 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, naručenom posredstvom mehanizma COVAX, kojega je BiH već platila oko 13 milijuna dolara a nije dobila ništa.

Kopirati
Drag cursor here to close