Savez

Općine i gradovi žele odlučivati o raspodjeli federalnog novca

Vijesti / Flash | 11. 02. 2016. u 11:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Saveza općina i gradova Federacije BiH je izrazilo nezadovoljstvo pojedinim odredbama federalnog Zakona o državnoj službi te je usvojilo zaključak da se uputi dopis svim skupštinama županija u Federaciji BiH kojim će se tražiti da se, prilikom usvajanja županijskih zakona o državnoj službi, naglasi da se od njihove primjene izuzima lokalna razina vlasti, te da se radno-pravni status zaposlenika na lokalnom razini uredi na jedinstven način.

Naime, u Čitluku je održana Jedanaesta sjednica Predsjedništva Skupštine pod predsjedanjem predsjednika Predsjedništva SOGFBiH Ive Jerkića, načelnika Općine Čitluk te je zaključeno da će Savez treba čvrsto insistirati na uključivanju svog predstavnika u radnu grupu za izradu novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kao i da predstavnici Saveza nisu zadovoljni postotkom koji pripada jedinicama lokalne samouprave po osnovu raspodjele javnih prihoda.

Također je zaključeno da bi novi Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH trebao jednako tretirati ekonomske i socijalne kriterije, te uvažiti različitosti jedinica lokalne samouprave.

Predsjedništvo je upoznato i s informacijom o održanom sastanku predstavnika Gradske uprave Grada Sarajeva i Saveza općina i gradova Federacije BiH, te o pozivu za održavanje zajedničkog sastanka predstavnika Saveza sa Odborom za pravdu, opću upravu i lokalnu samoupravu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Na sjednici je imenovan predstavnik Saveza u Arbitražno tijelo za arbitražu Proračuna općina Usora i Drvar, a također su prihvaćene inicijative i preporuke za provođenje Akcionog plana za djecu Bosne i Hercegovine 2015.-2018. godine kao i preporuke za suzbijanje vršnjačkog nasilja i nasilja nad djecom koje je usvojilo Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je podržalo prijedlog za suradnju Saveza na Projektu „Gradovi/općine i biznis“ (Općine i gradovi kao poslovni centri konkurentne privrede) koji je inicijalno predložen od strane „Poslovnih novina“ s tim što će se u narednom periodu dogovoriti modaliteti i detalji zajedničke suradnje.

Predsjedništvo Saveza je ovom prilikom usvojilo zapisnike sa sjednica Komisije za ustavna i zakonodavna pitanja, Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i financije i Komisije za međunarodne veze, suradnju i europske integracije.

Kopirati
Drag cursor here to close