Nezavisni blok

Općina Stolac ne može biti grad dok god uništava svoja bogatstva

Inicijativa traži od Federalne uprave za inspekcijske poslove da izvrši nadzor i poduzme sve potrebne mjere da se zaštite nacionalni spomenik Badanj i ekosustav rijeke Bregave.
Vijesti / Flash | 19. 06. 2020. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Amer Obradović pokrenuo je inicijativu za spašavanje arheološkog nalazišta Badanj kod Stoca, čiju neposrednu blizinu stolačke vlasti koriste kao lokaciju za deponovanje smeća. Ova deponija se nalazi između pećine Badanj i Drenovačke pećine u blizini rijeke Bregave, u zoni koja prema odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odgovara prvoj zoni zaštite.

''Općina Stolac već duže vrijeme deponuje smeće u neposrednoj blizini nacionalnog spomenika a treba istaći da se u blizini deponije nalaze i dva prirodna izvora vode – Jama i Zilino vrelo, koje se ulijevaju u rijeku Bregavu. Ovi izvori se također nalaze u zaštitnom pojasu spomenika, što znači da deponija ne ugrožava samo nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine nego i čitav ekosustav ovog dijela toka rijeke Bregave'', priopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Obradović navodi kako sama Odluka o proglašenju Arheološkog područja Badanj u Borojevićima kod Stoca izričito obvezuje sve razine vlasti u Federaciji da se suzdrže od poduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu i rehabilitaciju. Inicijativa traži od Federalne uprave za inspekcijske poslove da izvrši nadzor i poduzme sve potrebne mjere da se zaštite nacionalni spomenik Badanj i ekosustav rijeke Bregave.

''Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković je podnio inicijativu da Stolac dobije status grada pozivajući se na njegovo bogato kulturno-povijesno naslijeđe, a u praksi je uništio Stari grad, uništio nekropolu Radimlja, a ovom deponijom uništava i nacionalni spomenik Badanj i ekosustav Bregave. Sa takvim odnosom prema baštini, Stolac ne zaslužuje status grada'', istaknuo je Obradović.

Kopirati
Drag cursor here to close