Upozorenje policije

Opasne prevare za korisnike interneta u BiH

Česti slučajevi internet prevara se događaju kada se od građana traži dostava određenih podataka kako bi se ostvarile uplate novca ili da im se dostave određene stvari, odnosno da im se dodijele neke nagrade.
Vijesti / Flash | 12. 11. 2019. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednje vrijeme sve su učestalije prijave građana o internet prevarama koje se manifestiraju u raznim oblicima, a koje uglavnom za posljedicu imaju nastanak materijalne štete, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Kako navode iz policije, česti slučajevi internet prevara se događaju kada se od građana traži dostava određenih podataka kako bi se ostvarile uplate novca ili da im se dostave određene stvari, odnosno da im se dodijele neke nagrade. Prilikom ostvarivanja komunikacije u ovakvim slučajevima građani trebaju biti posebno oprezni, kako bi se zaštitili od eventualnih zloupotreba.

''Ukoliko se utvrdi ili čak posumnja na zloupotrebu podataka, potrebno je odmah obavijestiti najbližu policijsku stanicu kako bi se utvrdilo stvarno stanje,odnosno postoje li elementi kaznenog djela, prenosi N1.

Upozoravamo građane da ukoliko njihovi osobni podatci na internet budu zloupotrijebljeni mogu postati žrtve podizanja novca s njihovih računa, kupovine određenih stvari ili usluga putem brojeva njihovih kreditnih ili debitnih kartica, kao i podizanja kredita na njihovo ime. Zbog toga ne treba davati svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisivati na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko je to učinjeno, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako se identična lozinka koristi i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno ih je odmah promijeniti. Bitno je napomenuti da krađa podataka može biti i fizičke prirode, npr. ako je ukradena i zloupotrijebljena dokumentacija određene osobe.

Službenici policije su u proteklom razdoblju uspješno rasvijetlili zloupotrebu podataka s bankovne kartice, kojom prilikom je oštećena umirovljenica iz Busovače. Ovim nezakonitim radnjama pričinjena je materijalna šteta u iznosu više od 1.500,00 KM'', priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close