Izmjenama Izbornog zakona

Onemogućiti ratnim zločincima da se kandidiraju na izborima

Vijesti / Flash | 19. 04. 2017. u 13:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje žrtava i svjedoka genocida sramnim je nazvalo najavljene izmjene zakona o pomilovanju, kojim bi se osuđenim ratnim zločincima, uključujući i osuđene za genocid, nakon odslužene tri petine kazne, omogućilo prijevremeno puštanje na slobodu.

Izmjene zakona predložilo je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, a iz Udruženja naglašavaju "da se to događa u državi u kojoj se osuđeni ratni zločinci mogu kandidirati za bilo koju političku poziciju".

Predsjednik Udruženja Murat Tahirović naglasio je da se to čini u državi u kojoj se najvećim priznanjima nagrađuju osuđeni ratni zločinci i gdje je dozvoljeno javno negiranje najtežih ratnih zločina.

Podsjetio je da Ministarstvo pravde BiH nikada nije pokrenulo inicijativu za donošenje zakona kojim bi se zaštitio interes žrtava i pravda, s samim tim i provodile presude MKSJ-a, MSP-a, Suda BiH, a samim time i međunarodno pravo, priopćeno je iz Udruženja.

Zbog toga su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida zatražili od Ministarstva pravde da predloži izmjene Zakona o kaznenom postupku, kojim bi se javno negiranje genocida, holokausta i drugih ratnih zločina sankcioniralo zakonom.

Također, od Vijeća ministara BiH te izaslanika i zastupnika Parlamentarne skupštine BiH zatražili su da najavljenim izmjenama Izbornog zakona onemogući osuđenim ratnim zločincima kandidiranje za bilo koju izbornu funkciju.

Kopirati
Drag cursor here to close