Potvrđena optužnica

Omogućili 105 braniteljskih dodataka za osobe koje nisu ostvarile to pravo

Na ovaj način, kako se navodi u potvrđenoj optužnici koju je podiglo Okružno tužiteljstvo Bijeljina, Savić i Jarić-Blagojević su oštetili proračun Fonda PIO za više od 80.000 konvertibilnih maraka (KM).
Vijesti / Flash | 24. 07. 2019. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Veseljka Savića i Mirjane Jarić-Blagojević, bivših šefova u Fondu mirovinsko-invalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske u Bijeljini, koji se terete da su omogućili dodjelu 105 braniteljskih dodataka za osobe koje nisu ostvarile to pravo.

Na ovaj način, kako se navodi u potvrđenoj optužnici koju je podiglo Okružno tužiteljstvo Bijeljina, Savić i Jarić-Blagojević su oštetili proračun Fonda PIO za više od 80.000 konvertibilnih maraka (KM).

Prema optužnici bijeljinskog tužiteljstva, Savić i Jarić-Blagojević su optuženi za nesavjestan rad u službi u razdoblju od 10. veljače 2012. do 30. srpnja 2013. godine u Bijeljini, prenosi BIRN.

Savić je u to vrijeme bio rukovoditelj Filijale Fonda PIO, a Jarić-Blagojević načelnik Odjeljenja za rješavanja o pravima u prvom stupnju u Filijali Bijeljina.

“Oni su svjesno zanemarili Pravilnik o radu stručne službe Fonda PIO i Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Nisu vršili koordinaciju i kontrolu procesa provjera u matičnoj evidenciji prilikom izdavanja uvjerenja korisnicima, te su za ukupno 105 osoba izdali uvjerenje da su ostvarili mirovinu od garantiranog mirovinskog fonda, odnosno uvjerenja u postupku reguliranja prava na braniteljski dodatak, iako taj podatak nije točan”, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, na osnovu netočno izdanih uvjerenja, 105 osoba ostvarilo je pravo na mjesečni dodatak Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

“Na osnovu tih netočnih uvjerenja 105 osoba je dobilo ukupno 82.837 maraka, a za taj iznos je oštećen i Fond PIO”, precizirano je u optužnici.

Glasnogovornik Fonda PIO Tihomir Joksimović kazao je da su Savić i Jarić-Blagojević do podizanja optužnice radili na istim radnim mjestima.

“Nakon potvrđene optužnice odlučili smo da ih preraspodijelimo na druga radna mjesta, na kojima će imati manje ovlasti nego do sada”, rekao je Joksimović.

Kopirati
Drag cursor here to close