Međunarodni dan planina

Omerović: Boravak na planini je nužda današnjeg čovjeka

''Svijest o boravku u planini osvježava um, poboljšava zdravlje, jednostavno razvija se socijalna komponenta i u svemu tome boravak u planini je ne samo obveza nego i nužda današnjeg čovjeka da bi imao dug i srećan život''
Vijesti / Flash | 11. 12. 2019. u 17:16 Bljesak.info
Međunarodni dan planina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda, 11. prosinac obilježava se kao Međunarodni dan planina.

Svake godine na ovaj datum ukazuje se na potrebu za kontinuiranim osvješćivanjem stanovništva o ogromnom značaju planina i održivog razvoja njihovog okoliša za očuvanje kvalitetnog života na Zemlji.

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli ukazao je na potrebu suradnje profesora, studenata, učitelja i učenika i zajedničkom djelovanju na ovom planu.

Međunarodni dan planina 2019. godine ukazuje na važnost planina za mlade. Očekuje se da oni preuzmu aktivnu ulogu u pozitivnim promjenama prema zaštiti planinske prirode.

''Svijest o boravku u planini osvježava um, poboljšava zdravlje, jednostavno razvija se socijalna komponenta i u svemu tome boravak u planini je ne samo obveza nego i nužda današnjeg čovjeka da bi imao dug i srećan život'', kaže Muhamed Omerović, predmetni nastavnik, prenosi BHRT.

A na Svjetski dan planina u videu ispod, pogledajte i priče ljudi s Via Dinarice, onih koji žive planinu i žive od planine.

Kopirati
Drag cursor here to close