Kršenja prava

Ombudsmeni: Ustavi županija moraju biti usklađeni s Ustavom FBiH

Vijesti / Flash | 23. 06. 2016. u 13:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović razgovarala je danas, na njenu inicijativu, s ombudsmenima BiH Jasminkom Džumhur i Ljubinkom Mitrovićem, a zbog činjenice da je uočila kršenje kako individualnih, tako i kolektivnih prava po raznim osnovama u FBiH i RS-u.

Mahmutbegović je kazala novinarima, nakon tog susreta, da je njihova zajednička poruka da se mora prestati s kršenjem prava, te se baviti drugim problemima koji se tiču BiH, a prvenstveno su ekonomske prirode.

Ne bavimo se pravim problemima

''Nažalost, dugo se bavimo problemom jezika, ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, a istovremeno su gorući problemi u državi BiH egzistencijalne prirode. Mislim da je tu, dobrim dijelom, uključena politika. I predizborna kampanja doprinosi tome da se neke stvari koje se podrazumijevaju (a to je poštovanje prava svakog naroda da kaže kojim jezikom želi da govori) ne poštuju'', naglasila je.

Ističe da je, nakon što je uočila da postoje kršenja prava po osnovu korištenja službenih jezika prevashodno bosanskog jezika i to ne samo u RS-u nego i na prostoru FBiH (u četiri županije), pokrenula inicijativu u Domu naroda Parlamenta FBiH za izmjenu županijskih ustava gdje postoji kršenje prava na bosanski jezik i kršenje prava na srpski jezik.

''Poduzela sam aktivnosti na usklađivanju ustava kad je u pitanju FBiH, a kad se radi o RS-u čeka se da presuda bude objavljena u Službenim novinama. Onda ćemo, zajedno s ombudsmenima BiH, krenuti u razgovore s predstavnicima Ministarstva u RS-u, da istovremeno rješavamo problem u FBiH kad je u pitanju srpski narod i bošnjački narod u Republici Srpskoj'', kaže ona.

Današnji susret iskoristila je i da ombudsmenima uputi zahtjev da se ispita i kršenje prava povratničke populacije, ljudi koji su preživjeli genocid i vratili se kućama.

Povratnička populacija i prava

''Svaka institucija u RS-u ima pravo realizirati aktivnosti koje je zacrtala planom i programom. Ipak u slučaju nenajavljenih vježbi u posljednjih sedam dana na prostoru oko Srebrenice, od ombudsmena BiH smo zatražili izvještaj o kršenju ljudskih prava. Mi, kao društvo, obavezni smo osigurati miran i dostojanstven život ljudima koji su preživjeli genocid i vratili se kućama i osloboditi ih zastrašivanja'', istaknula je.

Ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur istaknula je da se jezici koriste kao osnova za diskriminaciju i različito tretiranje građana, konstatirala da ustavi županija moraju biti usklađeni s Ustavom FBiH, ali i podsjetila da i federalni Kazneni zakon definira 'da je kazneno djelo svako onemogućavanje korištenja službenih jezika, odnosno jezika naroda.'

Ističe da su danas s potpredsjednicom FBiH razgovarali i o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH i potrebi da to pitanje bude sustavno riješeno i da se uspostave tijela koja će upravljati sustavom izvršenja tih sankcija.

Kršenje kaznenih sankcija

''Povod je bio napad na osobe na izvršenju kaznenih sankcija iz reda srpskog naroda u zeničkom zatvoru i činjenica da je na 143 zatvorenika samo jedna osoba na osiguranju'', kazala je.

Zbog stanja u zatvoru u Sarajevu ombudsmeni su, kazala je, izdali preporuku i ukazali vlastima u FBiH da se hitno mora reagirati jer se krše prava zatvorenika u tom zatvoru. Stoga su dogovorili zajedničku posjetu ustanovama za izvršenje kaznenih sankcija, ali i ustanovama Baković, Drin i Pazarić a s obzirom na presude Europskog suda koje se tiču kršenja ljudskih prava osoba koje su smještene u te ustanove.

''U FBiH postoji nekoliko sustavnih kršenja ljudskih prava. Traži se prije svega intervencija Vlade FBiH kad se govori o naknadama za žene na porodiljskom dopustu, te u slučaju Instituta za medicinska vještačenja za koji smo rekli da je to izolirani centar moći i potrebne su hitne mjere jer se u toj ustanovi vrše procjene stepena tjelesnog oštećenja osobama s invaliditetom i ne smiju biti predmet čestih manipulacija da se više puta ukidaju rješenja i više puta prolaze isti proces bez mogućnosti sudske zaštite'', naglasila je.

Ombudsmen Ljubinko Mitrović ističe njihov dogovor da susrete o raznim temama poput današnjeg i nastave. Odlučeno je da, kako je kazao, moraju raditi zajednički, uvijek kad imaju neki problem.

Kopirati
Drag cursor here to close