Priopćenje

Ombudsmeni se oglasili povodom situacije u Zavodu Pazarić

Ombudsmeni na medijske upite koji se odnose na stanje u Zavodu Pazarić, u ovom momentu ne mogu odgovarati, sve do okončanja konkretnih postupaka i utvrđivanja svih relevantnih činjenica od nadležnih organa.
Vijesti / Flash | 22. 11. 2019. u 09:43

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine oglasili su se povodom objavljivanja uznemirujućih fotografija na kojima su prikazani korisnici usluga Javne ustanove Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Ovim putem su istaknuli slijedeće:

Dana 21.11.2019. godine Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić i dr. Jasminka Džumhur, pomoćnica Ombudsmena Irma Hažiavdić i stručna savjetnica Alma Mehonić Kišić, posjetile su Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, u cilju sagledavanja relevantnih činjenica.

Prilikom posjete, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su od direktora informirali da nadležni inspekcijski organi okončavaju postupke vršenja nadzora nad radom ove ustanove, kao i da je za dan 4. prosinac 2019. godine zakazana tematska sjednica Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

S obzirom na navedeno, a u cilju zaštite najboljeg interesa djeteta, kao i digniteta zaposlenika Zavoda, Ombudsmeni na medijske upite koji se odnose na stanje u Zavodu Pazarić, u ovom momentu ne mogu odgovarati, sve do okončanja konkretnih postupaka i utvrđivanja svih relevantnih činjenica od nadležnih organa, prenosi N1.

Podsjećaju da su Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine u 2018. godine sačinili Specijalni izvještaj o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama u Bosni i Hercegovini i tom prilikom obišli sve ustanove socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini i ustanove u kojima su hospitalizirane osobe s mentalnim poremećajima (uključujući i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić), razgovaralo se s rukovodstvom ustanova i bolnica, s korisnicima i pacijentima, a svi utisci i utvrđene činjenice su detaljno opisane u Specijalnom izvještaju.

U navedenom dokumentu su nadležnim organima i ustanovama upućene konkretne preporuke, u skladu s osnovnim principima predviđenim međunarodnim standardima, a sve s ciljem osiguranja unapređenja položaja ove kategorije osoba. Detaljan pregled svih preporuka se nalazi na sljedećem linku.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su u Specijalnom izvještaju ukazali na određene zabrinutosti, a koje zbog stupnja njihovog utjecaja na kvalitetu funkcioniranja ustanova, trebaju biti urgentno predmetom razmatranja nadležnih tijela.

Imajući u vidu navedeno, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine i dalje stoje kod nalaza iznesenih u Specijalnom izvještaju, koji ujedno predstavljaju i stav Ombudsmena Bosne i Hercegovine, a tiču se stanja i problema sa kojima se susreće Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close