Pandemija se ubrzava

Olsavszky: U BiH pada stopa smrtnosti od korone

Po njegovim riječima, svi se nadaju da će se naći djelotvorno cjepivo, ali je potrebno se usmjeriti se na načine kojima možemo suzbiti prenošenje virusa i sačuvati živote.
Vijesti / Flash | 17. 07. 2020. u 10:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Procjenjuje se da stopa smrtnosti od koronavirusa u Bosni i Hercegovini pada. Sada je na 3,22 posto i ispod je globalne stope smrtnosti, koja iznosi 4,49 posto, kazao je u intervjuu za "Dnevni avaz" šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Victor Olsavszky.

''Pandemija se ubrzava. Samo u jednom danu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno je više od 200.000 novih slučajeva. Za posljednjih šest mjeseci WHO-u je prijavljeno više od 11 miliona slučajeva, a samo tijekom posljednjeg tjedna prijavljeno je više od milijun slučajeva. Trenutno, najpogodenije su obje Amerike, iz kojih dolazi više od polovice novih slučajeva. I jugoistočna Azija i Afrika bilježe brz rast '', kazao je on.

Po njegovim riječima, svi se nadaju da će se naći djelotvorno cjepivo, ali je potrebno se usmjeriti se na načine kojima možemo suzbiti prenošenje virusa i sačuvati živote. Potrebno je da zemlje dođu u održivu situaciju u kojoj će virus biti stavljen pod kontrolu bez potpunog prekida normalne svakodnevice ili prelaska iz jedne potpune izolacije u drugu, što ima negativne posljedice po društvo.

''Novo normalno podrazumijeva da stanovništvo mora poštovati osnovne principe zaštite zdravlja, a to su držanje fizičkog odstojanja, pranje ruku,nošenje maske, respiratorna higijena i ostajanje kod kuće u slučaju bolesti'', rekao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close