Instruzivne metode prikupljanja

Kako se u BiH prikupljaju podaci

Međunarodni i domaći stručnjaci analizirati europske i bh. standarde u vezi sa korištenjem intruzivnih metoda prikupljanja podataka od strane organa za provođenje zakona i sigurnosnih službi
Vijesti / Flash | 13. 12. 2017. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Foto: Ilustracija

U Sarajevu će se organizirati okrugli stol gdje će se raspravljati  u vezi posebnih istražnih radnji i tajnog prikupljanja podataka.

Organizator okruglog stola je Centar za sigurnosne studije (CSS) u suradnji sa Ženevskim centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), a skupu će nazočiti suci, tužitelji, predstavnici sigurnosnih i policijskih službi, predstavnici parlamenta te strani eksperti koji su neposredno nadležni za primjenu, odobravanje i nadzor nad provođenjem intruzivnih istražnih radnji.

Međunarodni i domaći stručnjaci analizirati europske i bh. standarde u vezi sa korištenjem intruzivnih metoda prikupljanja podataka od strane organa za provođenje zakona i sigurnosnih službi, sa posebnim naglaskom na ulogu sudaca u ovim procesima koji balansiraju između zaštite nacionalnih interesa i zaštite ljudskih prava, navode u priopćenju.

Inače, intruzivne metode prikupljanja podataka, odnosno, posebne istražne radnje i tajno prikupljanje podataka bitan su instrument države u borbi protiv najtežih oblika kriminaliteta i zaštite državne sigurnosti. Međutim, iako su često neophodne za pribavljanje saznanja i dokaza važnih za kazneni postupak, njihova primjena može rezultirati i narušavanjem vladavine prava i ugrožavanjem ljudskih prava koja su temelj demokratskog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close