30. obljetnica

Zaustavljanjem tenkova u Pologu spriječeno presjecanje Hrvatske na dva dijela

Sudionici Okruglog stola bili su: Anđelko Mikulić, Zdenko Ćosić, Rade Bošnjak, Ivan Budalić i Hrvoje Mandić.
Vijesti / Flash | 06. 05. 2021. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trodnevno zaustavljanje tenkovske kolone bivše JNA prije 30 godina između Mostara i Širokog Brijega dalo je dovoljno vremena da se Hrvati pripreme za obranu i spriječen je pokušaj da se Hrvatska presiječe na dva dijela, rečeno je na okruglome stolu održanom tim povodom u četvrtak u Mostaru.

Kolona JNA koju je činilo 100 tenkova i oklopnih vozila uputila se 7. svibnja 1991. godine iz vojarne u Mostaru prema Kupresu na navodne vojne vježbe. Njih su u mjestu Pologu zaustavili prepriječeni kamioni i nenaoružani građani koji su tu kolonu držali pod blokadom puna tri dana.

Hrvoje Mandić iz Arhiva Sveučilišta u Zagrebu rekao je kako je 10. motorizirana brigada JNA iz smjera Mostara krenula kako bi se spojila s Banjolučkim i Kninskim korpusom JNA koji je istoga dana izveo napad na Kijevo.

"Cilj je jednima i drugima bilo probiti se do Sinja i ovladati Sinjskim poljem. Da je (zapovjednik JNA kolone Milivoj) Pantelić nesmetano prošao kroz Polog, trebao se spojiti s banjolučkim korpusom i nastaviti prema Sinju", rekao je Mandić. Po njegovim riječima konačni cilj združenih snaga JNA trebalo je biti zauzimanje Splita i presijecanje Hrvatske.

"Oni su trebali iz pravca Sinja doći do Klisa i cilj je bio osvojiti Split, a uz pomoć mornarice JNA Hrvatska bi bila presječena. To je spriječeno u Pologu", tvrdi Mandić.

Tadašnji načelnik općine Širokog Brijega Anđelko Mikulić rekao je kako su Hrvati okupljanjem i trodnevnim zaustavljanjem kolone tenkova pokazali kako više neće trpjeti prijetnje.

"Polog je bio poruka da sustav prijetnje više ne funkcionira i mobilizirao je hrvatski narod", istaknuo je Mikulić.

Video: Okrugli stol u povodu 30 . obljetnice zaustavljanja JNA tenkova u Pologu

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, koji je aktivni sudionik Domovinskog rata, rekao je kako je zaustavljanje tenkova između Mostara i Širokog Brijega pokazalo zajedništvo Hrvata.

"Bitno je raditi na očuvanju digniteta Domovinskog rata i zajedništvu Hrvata", rekao je Budalić.

Nakon zaustavljanja tenkova u Pologu je prijetilo krvoproliće, desantne jedinice JNA su se iskrcale po okolnim brdima, a helikopteri i zrakoplovi JNA su nadlijetali kolonu. U Polog su u svibnju 1991. godine stigli i dvojica članova BiH Predsjedništva Alija Izetbegović i Stjepan Kljujić, a ovome događaju izvijestile su i najveće tadašnje svjetske kuće. Prosvjednici su se ipak razišli i propustili kolonu JNA nakon što je stigao poziv tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Franje Kuharića.

Povodom zaustavljanja kolone tenkova, u Pologu će se sutra održati prigodna svečanost i podsjetiti na taj događaj od prije 30 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close