BiH bi u EU

Oko 70 posto građana podržava ulazak BiH u EU

Vijesti / Flash | 06. 07. 2017. u 15:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Informaciju o istraživanju javnog mnijenja "Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integriranja", kojeg je provela Direkcija za europske integracije.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da bi 69,2 posto građana BiH na referendumu o članstvu, glasalo za ulazak BiH u EU. Razlog podrške, najčešće je uređenija država i društvo, te sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala. Argumenti građana koji ne bi podržali ulazak BiH u EU su povećani troškovi života i poreza, te povećanje birokracije.

Kao u i prethodnim godišnjim istraživanjima, najviše ispitanika (33 posto) smatra da je borba protiv korupcije najvažnija reforma za BiH, a skoro svaki četvrti ispitanik smatra da je to reforma javne uprave.

Po mišljenju ispitanika, putna infrastruktura (12,4 posto) je među oblastima u kojima je postignut najveći napredak uslijed napredovanja BiH u procesu europskih integracija. Visok je postotak ispitanika koji nisu upoznati s trenutnim statusom BiH u procesu integriranja u EU. Najveći dio njih (45,3 posto) smatra da BiH pregovara o članstvu u EU, dok šesto posto njih zna da BiH trenutno odgovara na upitnik Europske komisije.

Dominantan izvor informiranja o procesu integriranja je televizija posredstvom koje se informira gotovo 85 posto građana. Većina ispitanika smatra da europski put BiH ima alternativu (52,5 posto) i ovakvo mišljenje je češće u Brčko distriktu i Federaciji BiH u odnosu na Republiku Srpsku. Više od pola ispitanika vjeruje da bi najveću korist od integracije BiH u EU imali mladi (51,6 posto).

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoljetnih građana BiH, kompjuterski posredovanom telefonskom metodom (CATI), priopćeno je iz Direkcije za europske integracije Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close