Kriza

Na području USK: Oko 500 maloljetnih migranata bez roditelja

Najveći broj maloljetnih migranata bez roditelja registriran je u prihvatnom centru "Bira", gdje boravi njih 395, dok su preostali smješteni u preostalim migrantskim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2020. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Vlade USK, na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi oko 500 maloljetnih migranata bez roditeljske pratnje i ova pojava predstavlja poseban problem u sklopu krize koja već pune dvije godine potresa ovaj kanton.

Iz Kriznog stožera za migrantsku krizu USK uputili su ranije zahtjev nadležnim državnim vlastima da se maloljetnici izmjeste iz ovog kantona i da se formira poseban prihvatni centar za njih. Također, ističu kako su neprihvatljivi prijedlozi da se takav centar formira na području USK, što je, kako smatraju, izbjegavanje odgovornosti institucija koje su nadležne za ovaj problem, prenose Nezavisne novine.

Prema riječima Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva i socijalne politike u Vladi USK, porazna je činjenica da su spomenute maloljetne osobe mogle preći toliki put kroz Bosnu i Hercegovinu do Bihaća, a da ih pri tome niti jedna nadležna služba nije registrirala niti zaštitila.

"Ministarstvo sigurnosti BiH mora imati senzibilitet i oformiti jedan centar u kojem će isključivo biti smještena ta djeca koja su bez roditeljskog staranja. Oni treba tamo da se zbrinu, a ne da dolaze u Unsko-sanski kanton", kaže Ćemalovićev.

Dodaje kako će Krizni stožerostati pri svojim ranijim stavovima i da se neće dozvoliti formiranje nekih novih prihvatnih kampova u ovom kantonu.

"Ta se djeca moraju izmjestiti i zbrinuti nedgje van kantona. U proteklom razdoblju sav teret brige o njima bio je na našem ministarstvu i mi to više ne možemo izdržati", ističe Ćemalović.

Najveći broj maloljetnih migranata bez roditelja registriran  je u prihvatnom centru "Bira", gdje boravi njih 395, dok su preostali smješteni u preostalim migrantskim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Premijer USK Mustafa Ružnić ranije je izrazio posebnu zabrinutost zbog brojnih propusta prilikom registracije migrantskih obitelji te saznanja o zloupotrebama djece.

Prema tim informacijama, učestali su slučajevi da odrasli migranti manipuliraju maloljetnicima i djecom bez roditeljske pratnje i prisiljavaju ih na počinjenje ili sudjelovanje u zakonom zabranjenim radnjama, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close