Šarović

Ohrabrujemo nadležne da objave rezultate popisa

Vijesti / Flash | 14. 03. 2016. u 16:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržalo je tim za popis stanovništva da izvrši svoju zakonom predviđenu obavezu i da nađe odgovarajuća rješenja za pitanja o kojima nema suglasnosti te da objave službene rezultate popisa, izjavio je danas novinarima zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Centralni popisni biro danas bi na sjednici trebao bi postići suglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

U pripremi i provedbi popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine sudjelovali su Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku Republike Srpske, a zakonski rok za objavu rezultata popisa stanovništva je 1. srpanj.

Šarović je kazao da u ovom trenutku Vijeće ministara nema zakonsku obavezu niti će "presijecati na bilo koji način tako da nema potrebe za strepnju pojedinaca koji smatraju da je sudbina popisa u rukama članova Vijeća ministara BiH".

‘’Nećemo glasati o tome postoje li neke druge institucije koje je zakon za to ovlastio i mi im dajemo podršku da nađu odgovarajuće rješenje jer popis stanovništva je važan za cijelo društvo’’, istaknuo je Šarović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o povećanju akciza na naftu, Šarović je rekao da se treba sačekati prijedlog Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH o tom pitanju, no, dodao je postoji spremnost ministara iz RS-a u Vijeću ministara da podrže pitanje akciza na naftu, ali nije isto da li će se one povećati 30 ili pet posto.

Istaknuo je, međutim, da postoji određena rezerva kada je u pitanju povećanje akciza na alkohol i duhan jer smatra da se to treba jasnije definirati.

Osvrnuo se Šarović i na pitanje donošenja zakona o državnoj službi rekavši da je taj zakon Vijeće ministara razmatralo te da je bilo mnogo primjedbi koje bi sada tim sastavljen od predstavnika više ministarstava trebao da sumira te da Ministarstvo pravde ponovo dostavi nacrt zakona Vijeću ministara.

‘’Trebamo imati zakon koji će podržavati Europska komisija. Ako se odluči da status tajnika i pomoćnika ministara bude promjenljiv onda to treba biti transparentno na osnovu javnog natječaja i trebaju se zaštititi prava onih koji su sada pomoćnici, a imaju status državnih službenika’’, mišljenja je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close