OHR

OHR sumnjičav kad je u pitanju prijedlog proračuna gradonačelnika Mostara

Vijesti / Flash | 27. 03. 2013. u 17:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog proračuna gradonačelnika Mostara OHR je okarakterizirao kao brigu za građane Mostara, ali je izrazio sumnju kad su u pitanju zakonske procedure u vezi prijedloga.

''Shvaćamo i poštujemo gradonačelnikovu brigu za građane Mostara koju dijeli i visoki predstavnik, međutim, s pravne tačke gledišta nije jasno da li je gradonačelnik predložio proračun Gradskom vijeću u okviru zakonski predviđenog roka, što bi mu omogućilo da traži pravo da proglasi proračun bez intervencije Gradskog vijeća'' naveli su u priopćenju iz OHR- a.

OHR je o pitanjima koje je gradonačelnik naveo u svom pismu razgovarao s Upravnim odborom, a Vijeće za provedbu mira i visoki predstavnik smatraju da nadležne domaće vlasti mogu riješiti situaciju na način utemeljen na čvrstim pravnim osnovama.

Iz OHR-a naglašavaju da bi najbolje rješenje bio jedan opći politički kompromis, u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH, u okviru kojeg bi se riješio i zastoj s proračunom.

Da bi se došlo do ovakvog rješenja, iz OHR- a smatraju da bi HDZBiH i SDA trebale pokazati fleksibilnost, kao što su to pokazale druge političke stranke.

U suprotnom, navode, i dalje će snositi odgovornost za proračunski zastoj i sve druge posljedice koje uz to idu.

''S obzirom da se tijekom prošle godine zaista nazirala ova kriza, OHR je upozorio, ne samo ključne političke aktere u Mostaru na mogućnost da se situacija u Gradu razvija upravo u ovom smjeru, nego je i razgovarao o mogućim domaćim rješenjima sa svim političkim strankama čiji predstavnici sudjeluju u procesu pronalaženja rješenja koji je u tijeku'' ističu iz OHR- a.

Naglašavajući da je neka od ovih rješenja potencijalno još uvijek moguće postići, ukoliko ima političke volje, posebno u slučaju SDA i HDZBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close