Reakcije

OHR: Osnovna Inzkova poruka nije usporedba RS-a i NDH, Ivanić traži ispriku

Vijesti / Flash | 11. 01. 2017. u 18:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su iz Republike Srpske krenule reakcije zbog toga što je, kako tvrde iz ovog bh. entiteta, visoki predstavnik Valentin Inzko uporedio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom, iz OHR-a je za BHRT potvrđeno da osnovna poruka nije trebalo da bude ovo usporedba.

“Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tijekom obilježavanja 9. siječnja bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta donio odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve”, piše u odogovoru OHR-a koji je dostavljen BHRT-u.

Podsjećamo, visoki predstavnik je komentirajući neustavnu proslavu Dana Republike Srpske 9. siječnja rekao kako za međunarodnu zajednicu postoji samo daytonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. studenog 1995. godine u Daytonu.

“Ako bismo počeli slaviti “praznike” kao što je 9. siječanj, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travanj, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti”, poručio je tada Inzko.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas da ne vidi razlog da kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nastavi komunikaciju sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, ukoliko se on ne ispriča za izjavu u kojoj je u isti kontekst stavio Republiku Srpsku i NDH.

“Inzkova izjava jedna je od najgnusnijih koje smo mogli da čujemo od osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH”, rekao je Ivanić i istakao da je zadatak visokog predstavnika da čuva Daytonski mirovni sporazum, time i Republiku Srpsku, a ne da je usporedi s NDH.

“Ovo je uvreda ne samo za Srbe, Republiku Srpsku i sve njene stanovnike, već za sve ljude u BiH koji žele mir i stabilnost i kojima je dosta konflikta”, upozorio je Ivanić.

Ukoliko Inzko ostane pri ovoj izjavi, Ivanić je rekao da ne vidi razlog da kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dalje ima sa njim bilo kakvu komunikaciju.

“Poređenjem Republike Srpske i NDH Inzko je “srozao” sav autoritet. Ukoliko se ne izvini, ne vidim svrhu dalje komunikacije”, zaključio je Ivanić.

Kopirati
Drag cursor here to close