Ukidanje OHR

OHR odgovorio Dodiku: BiH nije protektorat

Vijesti / Flash | 21. 04. 2016. u 13:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je ovih dana pozvao na zatvaranje Ureda visokog predstavnika nazivajući Bosnu i Hercegovinu protektoratom.

"Bosna i Hercegovina je zemlja pod protektoratom, zemlja u kojoj postoji visoki predstavnik i kada gospodarstvenik iz nekog okruženja dolazi i hoće investirati, njemu je to veoma važna poruka. Pozivam vas da zajedno odstranimo visokog predstavnika i zajedno mu kažemo 'hvala i doviđenja, ne morate tu biti'", kazao je Milorad Dodik obračajući se na Ekonomskom forumu na Jahorini.

Dodik je i u prethodnim godinama izjavljivao da "OHR mora biti što prije ukinut kao remetilački faktor", "OHR treba završiti svoju misiju u BiH", "OHR je problem u BiH"... Stigao je odgovor iz Ureda visokog predstavnika u BiH na njegove izjave.

"Bosna i Hercegovina je suverena država sa demokratskim institucijama. Ona nije protektorat. Uloga visokog predstavnika je jasno precizirana u skladu sa Mirovnim sporazumom, a predsjednik Republike Srpske je puno puta izjavio da poštuje taj sporazum u potpunosti", kazali su za N1 u OHR-u.

Dodaju da su uvjeti za zatvaranje OHR-a jasno navedeni u programu "5+2" i da Bosna i Hercegovina jednostavno nije ispunila te uvjete.

"Političari i organi vlasti bi bolje služili ovoj zemlji i njenim građanima kada bi ispunili ove uvjete i u potpunosti poštivali Mirovni sporazum, umjesto predstavljanja BiH kao protektorata, što ona nije", kazali su u Uredu visokog predstavnika reagirajući na Dodikovi izjavu da OHR treba "odstraniti" iz BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close