Oglasio se i Ured Visokog predstavnika

OHR o (ne)imenovanju komesara: Odgovornost je na vlastima HNŽ

''Postizanje brzog konsenzusa o načinu rješavanja osjetljivih pitanja koja se tiču javne sigurnosti je apsolutni minimum koji građani očekuju nakon šokantnih i nasilnih događaja do kojih je došlo tijekom vikenda'', poručili su.
Vijesti / Flash | 29. 04. 2021. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Vlade Hercegovačko neretvanske županije trebalo bi se razmatrati imenovanje komesara MUP-a HNŽ, kojeg ova županija nema godinama.

Tim povodom, oglasio se i Ured Visokog predstavnika.

U svom reagiranju navode:

„Propisi o Zakonu o unutarnjim poslovima HNŽ postoje zato da rješavaju upravo ovakve situacije. Odgovornost je na vlastima HNŽ da osiguraju da imenovanje vršitelja dužnosti policijskog komesara ispunjava uvjete i kriterije predviđene zakonom. Postizanje brzog konsenzusa o načinu rješavanja osjetljivih pitanja koja se tiču javne sigurnosti je apsolutni minimum koji građani očekuju nakon šokantnih i nasilnih događaja do kojih je došlo tijekom vikenda. Pravo pitanje na koje vlasti HNŽ trebaju odgovoriti je kako su dozvolili da se dogodi ovakav propust. Ovo nije samo pitanje koje se odnosi na protekli vikend. Neuspjeh da se imenuje Neovisni odbor za izbor i reviziju, koji je neophodan za popunjavanje funkcije policijskog komesara, traje još od 2017. godine. To je neoprostiva izdaja povjerenja javnosti, koja sa sobom nosi stvarne, bolne posljedice po živote i imovinu građana za koje tvrde da ih predstavljaju“, poručili su iz OHR-a.

Inače, ministar unutarnji poslova Hercegovačko-neretvanske županije Slađan Bevanda potvrdio je kako će se danas pred Vladom HNŽ-a naći prijedlog imena za vršitelja dužnosti policijskog ravnatelja.

Bevanda je odbio govoriti o imenima, no u javnosti se pojavilo ime načelnika Policijske uprave Čapljina, Marija Zovke.

Kopirati
Drag cursor here to close