Pozorno prate događanja

OHR i Delegacija EU duboko zabrinuti zbog događaja u Banja Luci

Na današnja događanja u Banjaluci je reagirao OHR i Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini
Vijesti / Flash | 25. 12. 2018. u 20:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / S prosvjeda u Banja Luci

OHR je duboko zabrinut zbog današnjih događaja u Banja Luci kada je došlo do uhićenja Davora Dragičevića, nekoliko osoba vezanih za pokret "Pravda za Davida", te nekoliko opozicijskih političara, priopćeno je danas iz OHR-a.

''OHR će nastaviti pozorno pratiti situaciju u Banja Luci'', navedeno je na zvaničnom Twitter profilu.

Reakcija Delegacije EU

Na današnja događanja u Banjaluci je reagirala i Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini. Izrazili su zabrinutost za ono što dešava od jutarnjih sati u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

“Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini su duboko zabrinuti povodom situacije u Banja Luci od jutros. Zatražili smo od Ministarstva za unutarnje poslove hitno objašnjenje trenutnih uhićenja različitih osoba povezanih s pokretom 'Pravda za Davida', uključujući i Davora Dragičevića kao i opozicijske političare. Budno pratimo razvoj situacije u Banja Luci i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja",priopćeno je iz Delegacije Europske unije.

Veleposlanik Wigemark i veleposlanici zemalja članica Europske unije u Bosni i Hercegovini nedavno su se sreli s Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem.

"Pozdravljamo njihove neumorne napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti svojih sinova. Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka.

Alarmirajuće poruke

Današnji razvoj događaja u Banja Luci šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH. I dalje ćemo budno nastaviti pratiti razvoj događaja i pozivamo sve na smirenost i suzdržavanje od nasilja“, poručili su iz Delegacije Europske unije.

Podsjetimo, Davor Dragičević jutros je priveden, jer nije prihvatio poziv policije i nije se odazvao u vrijeme kada je u skladu sa zakonom pozvan u službene prostorije radi ispitivanja na okolnosti kaznenog djela ugrožavanje sigurnosti ministra unutarnjih poslova Dragana Lukača.

Davor Dragičević je tvrdio da je „vrh MUP RS-a umiješan u ubojstvo njegovog sina“, a taj slučaj nije rasvijetljen.

Civil Rights Defenders osudilo kršenje prava na slobodu okupljanja u Banjoj Luci

Međunarodna organizacija za ljudska prava Civil Rights Defenders osudila je poteze vlasti u kojima se ograničava sloboda građana na okupljanje, kao i prekomjernu upotrebu sile do koje dolazilo u više navrata danas tijekom privođenja sudionika protesta "Pravda za Davida" i pokušaja da se okupljanje građana u Banjoj Luci spriječi.

Direktor te organizacije za Europu Goran Miletić naveo je da upotreba sile kakva je danas viđena u Banjoj Luci zabrinjava, jer može značiti potpunu zabranu spontanih okupljanja građana.

Slobodno okupljanje

''Odgovorne vlasti su dužne da osiguraju apsolutno poštovanje građana na slobodno okupljanje, u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i s Općom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija. Pozivamo vlasti da javnosti priopće razloge za današnja postupanja, uključujući objašnjenja za upotrebu sile, lišavanja slobode, i zabrane prilaska centru Trga Krajina'', rekao je Miletić.

Podsjećaju da je policija Republike Srpske danas uhapsila nekoliko osoba povezanih s pokretom "Pravda za Davida" koji mjesecima svakodnevno održavaju na Trgu Krajina u Banjoj Luci tražeći od vlasti da otkriju i uhite ubojice Davida Dragičevića. Također, policija je u nekoliko navrata u toku dana i večeri sprječavala okupljanja građana kako na Trgu Krajina, koji je bio ograđen policijskom trakom kako bi se spriječilo okupljanje građana, tako i u Parku Petra Kočića.

Udruženje/udruga "BH novinari", partner Civil Rights Defenders-a, priopćilo je danas da je jutros priveden i novinar Vladimir Šušak, dopisnik BHT, nakon što je fotografirao jednog od organizatora protesta i oca ubijenog Davida, Davora Dragičevića, kako u kolima Hitne pomoći napušta policijsku stanicu u koju je ranije priveden.

Civil Rights Defenders pozivaju vlasti u BiH da osiguraju da svi predstavnici institucija postupaju uz poštovanje Europske konvencije o ljudskim pravima kojima su definirana prava na slobodu i sigurnost, i pravo na slobodu okupljanja i udruživanja, kao i preporukama OSCE/ODHR-a i Venecijanske komisije o slobodi okupljanja, koje definiraju proporcionalnu upotrebu sile i prava i ulogu medija, priopćeno je iz te organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close