Osobni dokumenti

Ograničen broj izdavanja osobnih i vozačkih za BiH

Vijesti / Flash | 03. 11. 2016. u 09:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Količine osobnih iskaznica i vozačkih dozvola koje će biti plaćene, rok važenja ugovora, avansno plaćanje, preuzimanje vlasništva nad opremom za personalizaciju osobnih dokumenata i cijena ugrađenog mikročipa bit će dijelovi ugovora sa kompanijom Muehlbauer čiju će izmjenu tražiti predstavnici bh. institucija, kazao je za "Faktor" ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Kao što je poznato, 2012. godine, u vrijeme dok je direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) bio Siniša Macan, potpisan je ugovor sa kompanijom Muehlbauer iz Banje Luke o isporuci osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, vrijedan više od 100 milijuna maraka. Rok važenja ovog ugovora je 10 godina, a prema njemu BiH se obavezala da će preuzeti i platiti pet milijuna osobnih iskaznica i dva milijuna vozačkih dozvola, bez obzira na to kolike budu potrebe države za osobnim dokumentima.

Međutim, potrebe BiH za ovim dokumentima su daleko manje. Problem je i to što isporučitelj ne može otiskati bjanko dokumente, nego ih može izraditi za poznatog korisnika, odnosno tek nakon što građani podnesu zahtjeve za njihovo izdavanje, tako da bi za vrijeme trajanja ugovora, u razdoblju od 10 godina, tvrtka Muehlbauer isporučila daleko manji broj dokumenata.

"Kako bi se osiguralo da BiH ipak preuzme svu naručenu količinu osobnih dokumenata, istovremeno je uz ugovor sačinjen i sporazum o tumačenju njegovih odredbi. Prema tom sporazumu, ako BiH za 10 godina ne preuzme sve naručene količine, važenje ugovora bi se produžilo. Prema sadašnjim procjenama rok važenja se trebao produžiti za oko pet godina.

Zbog toga ćemo u pregovorima sa Muehlbauerom tražiti da se u izmjenama ugovora fiksira rok njegovog važenja na 10 godina, bez obzira na količinu dokumenata koje preuzme BiH, te da imamo obavezu plaćanja samo preuzetih dokumenata, bez obzira na procijenjene količine, koje su višestruko veće od stvarnih potreba. Tražit ćemo i da proračun BiH, ako ne preuzme svu procijenjenu ko osobnu, ne trpi nikakve štete odnosno da ne moramo plaćati nikakve penale", pojasnio je Osmanović za "Faktor".

Kopirati
Drag cursor here to close