Put hilafeta

Odzvonilo portalima koji huškaju na terorizam u BiH

Vijesti / Flash | 26. 10. 2015. u 07:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načinjene su crne liste web-stranica koje potiču na mržnju, govor mržnje, radikalizam, nasilničko ponašanje i, naravno - terorizam planirano je Strategijom BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015 - 2020. godine.

Riječ je o strategiji koju je usvojilo Vijeće ministara BiH i čije je provođenje počelo, a iako će njena realizacija trajati tijekom ove i još pet narednih godina, obračun s radikalnim portalima neće se odužiti jer je predviđeno da bude okončan za dvije godine, pišu Nezavisne novine.

"U suradnji s Regulatornom agencijom za komunikacije treba razviti posebne procedure eventualne uspostave internih ili drugih kontrolora za nadzor nad sadržajem kritičnih i potičućih web-stranica na terorizam i radikalizam, kao i propisati sankcije za providere koji ne poštuju uputstva ovih kontrola, te pooštriti kriterije za dobivanje licence za providere", stoji u strategiji.

Vjekoslav Vuković, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, rekao je "Nezavisnim" da su, kako bi ovaj cilj bio ispunjen, u pregovorima s Regulatornom agencijom za komunikacije.

RAK ne raspolaže nazivima web stranica

"Pregovaramo u vezi s određenim pravilnicima s ciljem da se to primijeni, što neće biti problem, jer, ako ukucate na internetu 'Put hilafeta', vidjet ćete zapravo čisto poticanje na određene aktivnosti u BiH", precizirao je Vuković.

S druge strane, iz RAK-a navode da ne raspolažu nazivima web-stranica koje bi se mogle naći na određenim listama, niti će, kako navode, biti uključeni u određivanje štetnosti sadržaja web-stranica. Ipak, iz njihovog odgovora može se zaključiti da su spremni za suradnju.

"Kada se donesu određene odluke ili propisi od strane nadležnih institucija, kojima će se obvezati davatelji javnih telekomunikacijskih usluga da implementiraju točan mehanizam primjene mjere blokiranja pristupa štetnim web-sadržajima, RAK će svojim propisima obvezati davtelje usluga na primjenu takvih mjera", naglašava Amela Odobašić, rukovoditelj Odjeljenja za odnose s javnošću u RAK-u.

A, ne čudi to što je Vuković spomenuo portal "Put hilafeta", jer pregledom te web-stranice lako se uoči da su neke od središnjih tema kojim se bave Islamska država, Al Qaeda, mudžahedini, džihad...

Put hilafeta promovira terorizam

Među odabranim stranicama koje "Put hilafeta" nudi svojim posjetiteljima da ih posjete nalazi se i portal "Vijesti ummeta", gdje se također promoviraju aktivnosti terorista, a koji je gnjev javnosti najviše probudio kada je objavio da je pogubljenje hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka "završetak svakog onog tko se poigrava s Islamskom državom".

Inače, Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, posjetio je SAD, a cilj je razmatranje najnovijih izazova u borbi protiv radikalnog ekstremizma i terorizma, i mjera koje se poduzimaju.
Iz tog ministarstva napominju da je izazov većine država rano detektiranje budućih terorističkih aktivnosti, uključujući i one koje za cilj imaju promoviranje terorizma, bilo od strane pojedinaca ili nasilnih ekstremističkih grupa, pišu Nezavisne.

"Zato je BiH predvidjela niz efikasnih mjera planiranih kroz nedavno usvojenu Strategiju BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma", navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close